Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τι λέει ο καθηγητής Χ. Κίττας για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού – Έρχεται κι άλλη αύξηση θανάτων;

Τι λέει ο καθηγητής Χ. Κίττας για τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού - Έρχεται κι άλλη αύξηση θανάτων;

Μετά την αύξηση των θανάτων λόγω της COVID-19 τον τελευταίο μήνα, ξεκίνησε πάλι η συζήτηση περί του πού θα πάνε στο εξής οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες της επιδημίας, ήτοι οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Από την αντίστοιχη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έως και χθες σημειώθηκε αύξηση των θανάτων της τάξης του 46,5%.

Η Ελλάδα παραμένει σε μια από τις πιο υψηλές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 5η σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), με 10 θανάτους ασθενών με COVID-19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Αυξημένες, όμως, είναι και οι εισαγωγές σε νοσοκομεία. Από 819 την εβδομάδα 19 έως 25 Σεπτεμβρίου, έφθασαν στις 1.291 την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας αύξηση 57,6%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι μελετούν σε βάθος τα στοιχεία και εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα, τόσο για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού «χαμαιλέοντα», όσο και για την πορεία της επιδημίας και την έλευση νέων κυμάτων, η αύξηση στις εισαγωγές είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων, η οποία είχε ξεκινήσει την εβδομάδα 26 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου (τότε ήταν διασωληνωμένοι 66 ασθενείς και την περασμένη εβδομάδα ανήλθαν σε 82).

Έρχεται κι άλλη αύξηση θανάτων;

Τα προγνωστικά μοντέλα είχαν δείξει την εξέλιξη και, μάλιστα, τώρα, που εντοπίστηκαν και οι υποπαραλλαγές BQ.1 και BQ.1.1, αναφέρουν ότι θα υπάρξει δραματική αύξηση στα κρούσματα και στις νοσηλείες, άρα πολύ πιθανό και στους θανάτους.

Θυμίζουμε ότι οι νεοεισερχόμενες αυτές υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον είναι πολύ μεταδοτικές και παίζουν «κρυφτό» με την ανοσία. Είναι μόλις πριν από λίγα 24ωρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπογράμμισαν ότι επίκεινται δύσκολες μέρες, με «έκρηξη» κρουσμάτων…

Στη χώρα μας, πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ, εντοπίστηκαν συνολικά 15 κρούσματα και από τις δύο υποπαραλλαγές ΒQ.1 και BQ.1.1 και 66 κρούσματα της μετάλλαξης «Κένταυρος», η οποία διαγράφει μία μάλλον αργή πορεία, χωρίς εκπλήξεις.

Τι λέει ο κ. Χρήστος Κίττας

Απευθυνθήκαμε στον πρώην πρύτανη, νυν επίτιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Κίττα, προκειμένου να μας σχολιάσει την κατάσταση.

Ο επίτιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Χ. Κίττας

«Καμία έκπληξη δεν αποτελούν οι νέες ποικιλίες (παραλλαγές) του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Ακολουθείται πορεία ανάλογη με εκείνη όλων των κυττάρων. Τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται και μεταβιβάζουν την πληροφορία σε άλλα κύτταρα. Όταν, λοιπόν, η πληροφορία μεταβιβάζεται, στην αντιγραφή αυτή γίνονται λάθη. Κάποια λάθη διορθώνονται και κάποια ξεφεύγουν. Κι έτσι προκύπτουν άλλες ποικιλίες του ιού», μας εξήγησε με απλά λόγια ο διακεκριμένος καθηγητής.

Ο κ. Κίττας επεσήμανε ότι με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας είναι εφικτή η ανάπτυξη αντισωμάτων για νέα στελέχη ανά πάσα στιγμή για οποιονδήποτε ιό εμφανιστεί, όχι μόνο για τον κορωνοϊό.

Υπενθυμίζεται ότι το Εργαστήριο Ιστολογίας-Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών παρήγαγε μονοκλωνικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-CoV-2 για διαγνωστικό σκοπό. Τα αντισώματα αυτά, πέραν της διαγνωστικής τους αξίας, μπορεί να χορηγηθούν μετά από κατάλληλη τροποποίηση (τεχνικές που το καθιστούν συμβατό για χρήση στον άνθρωπο) σε ασθενείς με COVID-19 σε θεραπευτικά σχήματα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Στο ίδιο Εργαστήριο αναπτύχθηκε και η πρώτη ελληνική τεχνική ταχείας δοκιμασίας αντισωμάτων (rapid-test), με σκοπό τη παραγωγή της σε μεγάλη κλίμακα.

Αυξήθηκαν οι εμβολιασμοί στους άνω των 60

Εξάλλου σε εξέλιξη βρίσκονται οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού, που περιλαμβάνουν και την παραλλαγή Omicron (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) και τα οποία χορηγούνται αποκλειστικά ως αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 806.110 εμβολιασμοί, 2ης αναμνηστικής δόσης και 3ης αναμνηστικής δόσης.

Σε πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών, που τα εμβολιαστικά ποσοστά των αναμνηστικών δόσεων ήταν εξαιρετικά χαμηλά, σημειώθηκε μικρή αύξηση τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα έχουν πραγματοποιηθεί 690.124 εμβολιασμοί, δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 22,5% αυτής της ηλικιακής ομάδας.

Διαβάστε επίσης

Λύματα: Αύξηση στο ιικό φορτίο έως 101% -15 κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ.1.1

Μήνυμα ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τον καρκίνο του μαστού: Μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία

Exit mobile version