Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μεταλλάξεις: Δύο νέα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος»

ΜεταλλάξειςΔύο νέα κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος».jpg

Ακόμα δυο κρούσματα της υποπαραλλαγής «Κένταυρος», εντιοπίστηκαν στη χώρα μας. Στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, που περιλαμβάνονται αποτελέσματα ανάλυσης από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, από 197 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 21 Αυγούστου 2022 έως 13 Σεπτεμβρίου 2022. Από όλα τα δείγματα απομονώθηκε στέλεχος Omicron (B.1.1.529). Δύο εξ αυτών ταυτοποιήθηκαν ως υπο-παραλλαγή της BA.2 (BA.2.75).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 28 διαφορετικά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος/υπό διερεύνηση/υπό παρακολούθηση ή άλλα στελέχη ενδιαφέροντος του ιού SARS CoV-2 από 61.668 αλληλουχηθέντα δείγματα (60.935 προερχόμενα από εγχώρια κρούσματα και 733 από εισαγόμενα).

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία (Ν=56.352) ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 34 του 2022 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 8, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 35-36. Στο Διάγραμμα 9 απεικονίζεται η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας εμφάνισης των υποπαραλλαγών του στελέχους Omicron.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 13 Σεπτεμβρίου 2022, οι δύο πιο συχνές υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron που απομονώθηκαν από εγχώρια δείγματα από τυχαία δειγματοληψία ήταν το BA.5 με ποσοστό 91,9%, ακολουθούμενο από το BA.4 με ποσοστό 4,7% .

Κένταυρος – Συμπτώματα

Φαίνεται όμως πως η υποπαραλλαγή «Κένταυρος», δεν προκαλεί βαριά νόσηση σε μεγάλο βαθμό, όπως και με τις υπόλοιπες παραλλαγές της Όμικρον.

Κόπωση, πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος και ρινική καταρροή είναι τα πρώτα βασικά συμπτώματα της υποπαραλλαγής (BA.2.75). Ακολουθούν η δύσπνοια, το αίσθημα αδιαθεσίας και η εξάντληση.

Ο πονόλαιμος, από την άλλη πλευρά, είναι το χαρακτηριστικό σύμπτωμα που αναφέρουν όσοι έχουν μολυνθεί από την Όμικρον 5. Αναφέρουν ακόμη πόνο στη μέση και στα πόδια αλλά και γενικότερα μυϊκούς πόνους σε αρθρώσεις και κόκκαλα. Πολλοί αναφέρουν υψηλό πυρετό και νυχτερινή εφίδρωση.

Το στέλεχος θεωρείται πως μπορεί να αντικαταστήσει το παλαιότερα κυρίαρχο στέλεχος BA.2 σε πολλές χώρες. Οι ειδικοί σημειώνουν πως η Κένταυρος θα μπορούσε να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση από το σημερινό στέλεχος της Όμικρον, η οποία ωστόσο θα είναι πιο ήπια από τις προηγούμενες Δέλτα και Άλφα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι οι δύο παραλλαγές, η Όμικρον 5(ΒΑ.5)και η Κένταυρος, έχουν περίπου παρόμοιες ικανότητες να αποφεύγουν την ανοσία που παρέχεται από τη μόλυνση και τον εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως δύο στις δέκα λοιμώξεις στη χώρα μας πλέον, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αφορούν σε επαναλοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης 

Ιός Δυτικού Νείλου : 19 θάνατοι και 235 κρούσματα στην Ελλάδα

Κορονοϊός: 33.590 κρούσματα, 129 θάνατοι και 101 διασωληνωμένοι, την τελευταία εβδομάδα

Exit mobile version