Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς, αλλά και ανησυχία εντός για τη συνύπαρξη γρίπης και COVID-19

Μείωση στα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς, αλλά και ανησυχία εντός για τη συνύπαρξη γρίπης και COVID-19

Μείωση κατά 18% στα κρούσματα κορωνοϊού διεθνώς την τελευταία εβδομάδα και πτώση 16% στους θανάτους σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας Worldometers.

Τις τελευταίες 7 ημέρες καταγράφηκαν 4.281.351 περιστατικά παγκοσμίως και 12. 977 θάνατοι. Την εβδομάδα που προηγήθηκε είχαν καταγραφεί 5.242.004 περιστατικά και 15.541 θάνατοι.

Τα περισσότερα περιστατικά καταγράφηκαν την εβδομάδα που πέρασε στην Ιαπωνία, συνολικά 1,2 εκ., καταγράφοντας ωστόσο μείωση 26%. Ακολούθησαν η Ν. Κορέα με 625,976 περιστατικά (μείωση 26%), οι ΗΠΑ με 525,728 περιστατικά (μείωση 18%), η Ρωσία με 313,209 περιστατικά (αύξηση 18%) και η Γερμανία με 210.361 (μείωση 11%).

Οι περισσότεροι θάνατοι τις τελευταίες 7 ημέρες είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ και ήταν συνολικά 2.292 μειωμένοι κατά 23% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ακολουθούν η Ιαπωνία με 1.993 θανάτους (αύξηση 3%), η Βραζιλία με 875 θανάτους (μείωση 17%), η Γερμανία με 639 θανάτους (αύξηση 3%) και η Ρωσία με 612 θανάτους (αύξηση 31%).

Δύο μήνες νωρίτερα εμφανίστηκε η γρίπη

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων γρίπης. Η γρίπη εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα στο Νότιο ημισφαίριο που τώρα έχει χειμώνα και αυτό έχει την εξήγησή του. Σύμφωνα με τον καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, το έντονο κύμα οφείλεται στο γεγονός ότι “τα τελευταία δύο χρόνια ο πληθυσμός δεν έχει εκτεθεί στη γρίπη και κυρίως οι κάτω των 50 ετών, όπου οι περισσότεροι είναι και ανεμβολίαστοι, άρα η πληθυσμιακή ανοσία έχει μειωθεί με αποτέλεσμα τα κύματα γρίπης να έρχονται νωρίτερα και γι αυτό το λόγο μπορούμε να δούμε και εξάρσεις σε νεαρούς πληθυσμούς μέσα στο καλοκαίρι”.

Μάλιστα, ο καθηγητής, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι δεν αποκλείει να εμφανιστεί μια νέα μετάλλαξη προσδιορίζοντάς την τους επόμενους μήνες, εξηγώντας ότι “θα πρέπει να δούμε το προφίλ της χειμερινής έξαρσης και η αύξηση της μεταδοτικότητας ξεκινά Οκτώβριο με Νοέμβριο. Αυτούς τους μήνες αναμένουμε ένα στέλεχος ή υποστέλεχος, πέρυσι είχαμε την Όμικρον τέλος Δεκεμβρίου που ήρθε από την Ν. Αφρική”. Ο κ. Μαγιορκίνης εξηγεί ότι “οι πανδημίες εξασθενούν με σταδιακό χτίσιμο διασταυρούμενης ανοσίας δηλαδή, με εμβόλια και μόλυνση”. Είχαμε το πλεονέκτημα, τονίζει, ότι στη συγκεκριμένη πανδημία πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν εμβόλια που επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και έχουν σωθεί εκατομμύρια άνθρωποι στην πορεία μετάβασης συμβίωσης με τον ιό.

Πάντως, η συνύπαρξη γρίπης και COVID-19 είναι κάτι που προβληματίζει τους επιστήμονες. “Είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή εκτίμηση το τι θα γίνει στο ΕΣΥ, σίγουρα όμως είναι κάτι που μας απασχολεί για την πίεση που αναμένεται να ασκηθεί Οκτώβρη-Νοέμβρη” αναφέρει.

Εκτιμά, μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης θα ήταν λογικό να ξεκινήσει νωρίτερα, το μεγάλο θέμα όμως είναι αν υπάρχει διαθεσιμότητα των επικαιροποιημένων εμβολίων της γρίπης.

Διαβάστε επίσης

Τι έτρωγε κάθε μέρα η Audrey Hepburn και παρέμενε αδύνατη χωρίς δίαιτα;

Άφθες: Πότε προκαλούν ανησυχία

Ευλογιά των πιθήκων: Νέο στέλεχος εντοπίστηκε στη Βρετανία

 

 

Exit mobile version