Η Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 συνεδρίασε χθες με τους διευθυντές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και της Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (HERA), καθώς και με επικεφαλής επιδημιολόγους από πέντε χώρες της ΕΕ, μεταξύ τους και ο δρ Σωτήριος Τσιόδρα, ως κύριος στρατηγικός σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό» τόνισε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), ‘Αντρεα Αμόν, μιλώντας στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον κορωνοϊό.
Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είπε, έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στους δείκτες των κρουσμάτων και στις νοσηλείες και επανέλαβε τη σύσταση του ECDC και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για δεύτερη ενισχυτική δόση σε όσους είναι άνω των 60 ή είναι πιο ευάλωτοι.
Σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο για σοβαρή νόσηση τους οποίους «χρειάζεται να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατόν».
«Ακόμη ο στόχος όλων των προσπαθειών για εμβολιασμό είναι να αποφευχθεί η σοβαρή νόσηση και ο θάνατος και αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι ότι τα παρόντα εμβόλια είναι ακόμη αποτελεσματικά απέναντι στη σοβαρή νόσηση» τόνισε η κ. Αμόν.
«Έχουμε δει ότι πολλές χώρες θα προετοιμαστούν για τις εκστρατείες εμβολιασμού λίγο πιο αργά, τον Σεπτέμβριο ή αργότερα, θα χρειαστούν λοιπόν κάποιες προσπάθειες να επιτευχθεί τώρα μια άμεση εκστρατεία γιατί μέχρι τον Σεπτέμβριο πιστεύουμε ότι οι περισσότερες χώρες θα είναι στην κορυφή ή πάνω από την κορυφή κι έτσι ο αντίκτυπος για την ενισχυτική δόση θα είναι μικρότερος» συμπλήρωσε η διευθύντρια του ECDC.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποια θα είναι η επιδημιολογική κατάσταση το φθινόπωρο, ποια θα είναι η παραλλαγή που θα κυκλοφορεί» επισήμανε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό οι χώρες να προετοιμάσουν επίσης ένα συστηματικό και ανθεκτικό σύστημα παρακολούθησης όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, πρώτα από όλα για τη γρίπη.
Στη συνεδρίαση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου μετείχαν εκτός από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα άλλοι 4 εμπειρογνώμονες.
Εκτός από τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα στη συνεδρίαση είχαν κληθεί οι:
– Καθηγήτρια Dr Erika Vlieghe, Πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για τη Στρατηγική Διαχείρισης COVID-19, GEMS (Βέλγιο)
– Dr Katharina Reich, Πρόεδρος συντονισμού κρίσεων COVID-19, GECKO (Αυστρία)
– Dr Clément Lazarus, Εμπειρογνώμονας-Σύμβουλος της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Ασφάλειας Υγείας και Παγκόσμιας Υγείας (Γαλλία)
– Dr Graça Freitas, Γενική Διευθύντρια Υγείας (Πορτογαλία).
Διαβάστε επίσης
Aντηλιακό σπρέι προσώπου: Πως να το επιλέξετε και κυρίως πως να το εφαρμόσετε
Κένταυρος – η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού έχει εμφανιστεί σε 10 χώρες