Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οι παγίδες για τον υγιή πληθυσμό από την ήπια νόσηση της Όμικρον και την 3η και 4η δόση του εμβολίου

Οι παγίδες για τον υγιή πληθυσμό από την ήπια νόσηση της Όμικρον και την 3η και 4η δόση του εμβολίου

Οι επανανοσήσεις εξαιτίας της παραλλαγής Όμικρον και η επίδραση του εμβολίου στον υγιή πληθυσμό προβληματίζουν τους επιστήμονες, που δεν σταματούν να συλλέγουν και να επεξεργάζονται στοιχεία για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και για τη συμπεριφορά του. Ο διαπρεπής καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας, Διευθυντής της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης ΑΑΚ, Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών, Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ, Νοσοκομείου Αλεξάνδρα Ευάγγελος Τέρπος εξηγεί γιατί κρύβει παγίδες η ήπια νόσηση από την Όμικρον και τι συμβαίνει στον οργανισμό με την 3η και με την 4η δόση του εμβολίου.

Το συμπέρασμα από τη συζήτηση προβληματίζει. Όπως φαίνεται, χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικά εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων ενώ η 3η δόση υπόσχεται ολιγόμηνη προστασία.

«Ξεκινώντας είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η παραλλαγή Όμικρον ξεφεύγει και από τον εμβολιασμό και από προηγούμενη νόσο. Δυστυχώς πολλοί επανανοσούν και κάποιοι όχι και τόσο ήπια. Ειδικά στους άνω των 50 χρόνων η COVID-19 σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδειχθεί ότι μόνο κρυολόγημα δεν είναι, δεν είναι αμελητέα η νόσηση. Έχουμε, λοιπόν, ένα πρόβλημα με ένα στέλεχος πολύ μεταδοτικό, όχι τόσο νοσογόνο, που, όμως, ξεφεύγει του εμβολίου και μπορεί να μολύνει τους τριπλά εμβολιασμένους ή εκείνους, που έχουν νοσήσει από προηγούμενες μεταλλάξεις», αναφέρει ο κ. Τέρπος.

Τι ισχύει για την 4η δόση

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι το ιδανικό θα ήταν να γίνεται μια φορά τον χρόνο το εμβόλιο της COVID-19, εάν, βέβαια, είχαμε αποτελεσματικά εμβόλια έναντι των μεταλλάξεων. Όσον αφορά στην 3η και στην 4η δόση του εμβολίου στον υγιή πληθυσμό, βάζει μια παράμετρο που εγείρει ανησυχία.

«Με βάση την εμπειρία μας από προηγούμενες παρατηρήσεις, ο συχνός εμβολιασμός με το ίδιο αντιγόνο, για παράδειγμα κάθε 4 μήνες, μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση αυτοάνοσων φαινομένων ή διαταραχών του ανοσοποιητικού, όπως ανέφερε και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε πρόσφατη ενημέρωση. Αυτό είναι κάτι, που το διερευνούμε στο νοσοκομείο μας («Αλεξάνδρα») και το διερευνούν και πολλά εργαστήρια παγκοσμίως.

Κανείς δεν οδηγείται σε 4η δόση κι αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι τυχαίο. Επίσης θεωρώ ότι και κάποιες χώρες κάνουν το ίδιο με την 3η δόση. Η Τσεχία, η Δανία και η Σουηδία, για παράδειγμα, δεν χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό εμβολιασμού».

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε ως ερώτηση και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα τεστ αντισωμάτων

Ο κ. Ευάγγελος Τέρπος επαναλαμβάνει τις παγίδες, για όλους όσοι εξακολουθούν να κάνουν τα τεστ αντισωμάτων.

Όπως διασαφηνίζει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται τεστ αντισωμάτων, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα εμπορικά διαθέσιμο κιτ έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

«Μέσα σε όλα είναι και επικίνδυνο να γίνονται αυτά τα τεστ. Γιατί μετράνε αντισώματα του στελέχους της Γιουχάν, που δεν κυκλοφορεί πλέον στη χώρα μας. κι αν κάποιος δει ότι έχει χιλιάδες αντισώματα, αγνοώντας ότι πρόκειται για το εν λόγω στέλεχος, που δεν υπάρχει πια εδώ, μπορεί να έχει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, να είναι άνετος και να μην προσέχει όσο πρέπει. Αν τα τεστ αντισωμάτων ήταν μια φορά επικίνδυνα με το στέλεχος Δέλτα, είναι 100 φορές πιο επικίνδυνα με την Όμικρον», λέει ο καθηγητής Αιματολογίας.

Οι παγίδες της Όμικρον

Πριν από λίγες μέρες τα Αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν ότι η προστασία της 3ης δόσης του εμβολίου μειώνεται μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών.

«Είτε έχουμε κάνει είτε όχι την 3η δόση είναι το ίδιο πράγμα με την Όμικρον. Πέντε μήνες μετά και την 3η δόση, η πιθανότητα να πας στα επείγοντα με την Όμικρον φάνηκε ότι είναι ίδια με το αν είχες κάνει μόνο τις δύο δόσεις. Η επαναληπτική δόση έχει μειωμένη αποτελεσματικότητα και είναι όπως αν είχες κάνει μόνο τις δύο δόσεις. Ωστόσο οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν την 3η δόση», τονίζει ο κ. Τέρπος.

Στην ερώτηση για το θέμα των ημερών «τι συμβαίνει και στη χώρα μας χάνονται τόσοι άνθρωποι καθημερινά από επιπλοκές της νόσου», ο καθηγητής λέει ότι δεν έχουμε ένα σύστημα υγείας, που να μπορεί απόλυτα να υποστηρίξει την ανοικτή κοινωνία. Έχουμε λιγότερους γιατρούς, γηρασμένο πληθυσμό, έχουμε πολλές λοιμώξεις. Με τέτοιες αναλογίες γιατρών και ασθενών λογικό είναι να έχουμε αυξημένη θνητότητα, όπως εξηγεί.

Διαβάστε επίσης

Κάντε το τεστ των έξι ερωτήσεων και ανακαλύψτε πόσα χρόνια θα ζήσετε

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ενεργοποιούμε όλες τις δυνάμεις μας, για να γίνει το ΕΚΑΒ αποδοτικότερο

Ιρλανδικές διαβάσεις: Πότε και πώς μετατρέπονται σε παγίδες

Exit mobile version