Σήμερα, πλέον, κυρίαρχη είναι η παραλλαγή Όμικρον στη χώρα μας, η οποία εμφανίζεται ως πιο ήπια παραλλαγή. Εντούτοις, τα 22.362 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, οι 107 νεκροί και οι 605 διασωληνωμένοι, βαριά παρακαταθήκη της Δέλτα, μόνο αισιόδοξοι δεν μας επιτρέπουν να είμαστε.
Είναι η έβδομη φορά σε ένα περίπου δεκαήμερο που ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει τριψήφιο αριθμό νεκρών. «Είναι άνθρωποι που είχαν νοσήσει πριν και τα Χριστούγεννα» σχολίασε για τους νεκρούς η κ. Παπαευαγγέλου.
Την τελευταία εβδομάδα 719 ασθενείς με σοβαρή COVID-19 άφησαν την τελευταία τους πνοή σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας, 2.405 στις 28 ημέρες που μετρά ο Ιανουάριος και στις 23.195 ανήλθαν οι συνολικές απώλειες από την αρχή της πανδημίας.
Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης των διασωληνωμένων παραμένει σε καθοδική πορεία και δείχνει να επισπεύδει την προβλεπόμενη για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες μείωσή του στους 550 με 600. Οι ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής βρέθηκαν από 633 στους 605.
«Ο ιός ήρθε για να μείνει», λέει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Η Όμικρον είναι πολύ μεταδοτική και η 1 και η 2. Πρόκειται για δύο πολύ μεταδοτικές παραλλαγές, δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους ως προς την μεταδοτικότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύουμε είναι ανεμβολίαστοι. Μπροστά στο τσουνάμι της Όμικρον, η τρίτη δόση θα εξασφαλίσει την ασφάλεια των ασθενών ώστε να μη χρειαστεί να νοσηλευτούν». Η κ. Παγώνη επιμένει λέγοντας ότι «χωρίς τον εμβολιασμό δεν θα προχωρήσουμε, να μην αισιοδοξούμε ότι ο ιός θα εξαφανιστεί». Σε ό,τι αφορά την αρχή μιας αποκλιμάκωσης, η πρόεδρος υποστηρίζει ότι «οι σκληροί δείκτες θα παραμείνουν ψηλά και τον Φεβρουάριο.
Αυξητική τάση στους εμβολιασμούς
Μικρή ελπίδα φαλινεται να αχνοφαίνει από την αύξηση των εμβολιασμών. Μετά τους 28.000 περίπου εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν προχθές, στην καρδιά του χιονιά, ο εμβολιαστικός ρυθμός έδειξε να ανακτά το χαμένο έδαφος με 41.770 την Πέμπτη και 55.649 την Παρασκευή, σε μια εβδομάδα δύσκολη για την επιχείρηση «Ελευθερία» που εξαναγκάστηκε σε διακοπή της λειτουργίας πολλών εμβολιαστικών κέντρων.
Οι περισσότεροι εμβολιασμοί αφορούν σταθερά την ενισχυτική δόση, η οποία προφυλάσσει έναντι της σοβαρής νόσου και εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 90% και κατά 60%-70% έναντι των επίμονων συμπτωμάτων της μακράς Covid (Long Covid).
Τέλος, υπενθυμίζεται η παράταση της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από τις 31 Ιανουαρίου στις 7 Φεβρουαρίου, για όσους πολίτες δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν με την ενισχυτική δόση λόγω της κακοκαιρίας. Μετά την 7η Φεβρουαρίου, όσοι δεν την έλαβαν θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.