Πάνω που είχαμε αναθαρρήσει ότι τον Φεβρουάριο θα υπήρχε σημαντική αποκλιμάκωση στους δείκτες της επιδημίας COVID-19, η πρόγνωση άλλαξε. Την ίδια ώρα σημειώνεται αύξηση των θανάτων. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης μας εξηγεί τι φταίει και πώς επηρέασε την επιδημία το «lockdown» του χιονιά.
Ειδικότερα ο αλγόριθμος του προγνωστικού συστήματος μέχρι πρότινος έδειχνε ότι περί τα μέσα Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα κυμαίνονταν στις 2.500-3.000 την ημέρα και θα άρχιζαν να μειώνονται διασωληνώσεις και θάνατοι.
Ωστόσο πλέον αυτό άλλαξε και στα μέσα του επόμενου μήνα αναμένονται περίπου 16.000 κρούσματα την ημέρα.
«Εμβολιαστείτε με την τρίτη δόση, αυτό είναι το μήνυμα», μας λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
«Το 23%-24% δεν έχει κάνει ακόμη την τρίτη δόση. Ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει πέσει και, δυστυχώς, άλλαξε η πρόγνωση. Μέχρι πριν από λίγο καιρό ο κόσμος έβλεπε τις χιλιάδες κρούσματα λόγω της παραλλαγής Όμικρον και είχε φοβηθεί, οπότε πήγαινε να εμβολιαστεί. Ήταν ταχύς ο ρυθμός των εμβολιασμών. Πλέον αυτό δεν συμβαίνει. Γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου θα έχουμε περίπου 16.000 κρούσματα την ημέρα».
Τι θα γίνει με την αύξηση των θανάτων
Στην κοινότητα κυκλοφορούν πολλοί, που έχουν πολλές πιθανότητες να νοσήσουν. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ακόμη και αφού κάποιος έχει κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου, εξακολουθεί να έχει περίπου 33% πιθανότητες να κολλήσει.
Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει ότι θα πάνε καλύτερα τα πράγματα το επόμενο διάστημα. Όπως αναφέρει, οι διασωληνωμένοι είναι σε πτωτική φάση και στα μέσα Φεβρουαρίου θα φθάσουν τους 450.
«Εκεί θα υπάρξει μια σταθεροποίηση μέχρι το τέλος του μήνα και από αρχές Μαρτίου τα νούμερα θα αρχίσουν να ξαναπέφτουν. Πτώση στους θανάτους θα δούμε από την αρχή της άλλης εβδομάδας, δεν θα είναι πάνω από 100 την ημέρα. Τώρα ο μέσος όρος είναι 96 και θα πάει γύρω στους 88-90», λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Το «lockdown» του χιονιά
Στις μετρήσεις αυτές δεν έχει ληφθεί υπόψη η υποπαράλλαξη της Όμικρον, ούτε η επίδραση του χιονιά. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά, πάντως, ότι ο εγκλεισμός λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα» θα έχει θετική επίδραση στην επιδημία, όπως και το κλείσιμο των σχολείων τις τελευταίες μέρες.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, δώδεκα μέρες χωρίς ανοιχτά σχολεία είναι ένα κανονικό «lockdown», που σίγουρα θα βοηθήσει στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού SARS-CoV-2.
Και καταλήγει: «Με τα δεδομένα, πάντως, που έχουμε σε αυτή τη χρονική στιγμή, στο τέλος Απριλίου θα πάμε σε μηδενικούς θανάτους. Ως τον Ιούνιο, αν δεν αλλάξει κάτι στους εμβολιασμούς, θα έχουμε επιπλέον 2.500 νεκρούς».
Διαβάστε επίσης
Το ένα τρίτο των συνολικών κρουσμάτων αφορά σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 18 ετών
Διαλέξτε τους πιο υγιεινούς χυμούς στο σούπερ μάρκετ όπως οι διαιτολόγοι
Η εντελώς σπάνια και μοναδική εμπειρία ενός φοιτητή σε υπερατλαντικό ταξίδι 9 ωρών