Καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη, από την εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού, ο ακριβής κίνδυνος για τους πλήρως εμβολιασμένους που έχουν νοσήσει, είναι ακόμα συγκεχυμένος.
Οι ειδικοί της Northwestern Medicine εξηγούν γιατί αυξάνεται ο αριθμός των μολύνσεων, από την παραλλαγή Δέλτα, ποιος κινδυνεύει και γιατί μπορεί να χρειαστεί να λάβετε επιπλέον προφυλάξεις ανάλογα με την ηλικία σας.
Όπως αναφέρει ο Δρ Ρόμπερτ Μέρφι, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, «Το εμβόλιο είναι περίπου 90% αποτελεσματικό κατά της παραλλαγής Δέλτα, οπότε ένα άτομο στα 10 που εμβολιάζεται και εκτίθεται στον SARS-CoV-2 θα προσβληθεί από τη λοίμωξη.
Οποιοσδήποτε κινδυνεύει γι αυτό, όχι μόνο ο ανοσοκατεσταλμένος. Σίγουρα, υπογραμμίζει οι ανοσοκατεσταλμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επειδή δεν μπορούν να δώσουν μια αρκετά ισχυρή ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο. Οι ηλικιωμένοι μπορεί επίσης να έχουν ασθενέστερη ανταπόκριση στο εμβόλιο.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από το στέλεχος Δέλτα και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, είτε έχουν πολύ ήπια συμπτώματα είτε δεν έχουν συμπτώματα. Σπάνια καταλήγουν στο νοσοκομείο και δεν πεθαίνουν.Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μολυσματικοί είναι; Αυτό προσπαθούμε να μάθουμε».
Ο Murphy μαζί με τους Dr. Ο Chad Achenbach και η Claudia Hawkins σε μια μελέτη με το Πανεπιστήμιο του Illinois και τον Johns Hopkins διερεύνησαν τη μολυσματικότητα των εμβολιασμένων φοιτητών που έλαβαν λοιμώξεις από COVID-19. Τα αποτελέσματα αναμένονται τους επόμενους έναν έως δύο μήνες.
Βλέπουμε περισσότερες μολύνσεις με την παραλλαγή Δέλτα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια ανησυχία είναι ότι η παραλλαγή Δέλτα, διαφεύγει της προστασίας των εμβολίων. Μια άλλη ανησυχία είναι ότι κάθε ιός που προκαλεί υψηλό ιικό φορτίο θα διασπάσει την προστασία του εμβολίου – και υπάρχουν ενδείξεις ότι η παραλλαγή Δέλτα προκαλεί υψηλότερα ιικά φορτία νωρίτερα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης. Δεν θα ξεφύγουμε ποτέ από αυτές τις ανησυχίες γιατί ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται σε νέες παραλλαγές, εφόσον κυκλοφορεί στον πληθυσμό και ο μεγαλύτερος χώρος που πρέπει να κυκλοφορήσει είναι μεταξύ των μη εμβολιασμένων.
Πρέπει να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας
«Σε μέρη με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και χαμηλή μετάδοση στην κοινότητα, δεν χρειάζεται να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας. Φυσικά, τα εμβολιασμένα άτομα εξακολουθούν να επιλέγουν να φορούν μάσκες εάν αυτοί ή κάποιος που βρίσκεται στο σπίτι τους βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην πνευμονική και κρίσιμη περίθαλψη στο Feinberg, Δρ Benjamin Singer.
«Αλλά σε μέρη με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλή μετάδοση από την κοινότητα, νομίζω ότι είναι σαφές να προσθέτετε μάσκα όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους ως πρόσθετο επίπεδο προστασίας από μια πιο μεταδοτική παραλλαγη».
«Η Δέλτα, είναι μια πιο μεταδοτική παραλλαγή από τις προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV-2 και έχει ασθενή ικανότητα να αποφύγει την ανοσία του εμβολίου, τουλάχιστον μεταξύ εκείνων που εμβολιάζονται μόνο εν μέρει με μία δόση εμβολίου mRNA. Ως εκ τούτου, οι πρωτοποριακές λοιμώξεις μπορεί να είναι πιο συχνές με το στέλεχος Δέλτα », σημειώνει.
Προφυλάξεις για τους ηλικιωμένους
Όλα τα ευάλωτα άτομα, είτε λόγω ηλικίας είτε προϋπαρχουσών συνθηκών, θα πρέπει να λάβουν προφυλάξεις, διότι εάν μολυνθούν ή επανεμφανιστούν, μπορεί να μην είναι ήπια ασθένεια. Τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ήταν σταθερά οι ηλικιωμένοι, που παραδοσιακά ορίζεται ως 65 ετών και άνω.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για σοβαρές ασθένειες αυξάνονται με κάθε δεκαετία ζωής και δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας όπου ο κίνδυνος ασθένειας είναι σημαντικά χαμηλότερος.
Υπάρχουν 40 ετών με προφίλ υγείας που γνωρίζουμε ότι σχετίζονται με σοβαρές ασθένειες-παχυσαρκία, διαβήτη, ανεξέλεγκτη υπέρταση, καρκίνο ή προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα άτομα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, είναι εξίσου ευάλωτα με τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και θα πρέπει επίσης να λάβουν προφυλάξεις », τονίζει καταλήγοντας, η αντιπρόεδρος προληπτικής ιατρικής στο Feinberg, Mercedes Carnethon.
Πηγή: scitechdaily.com
Διαβάστε επίσης
Έρευνα του ΕΚΠΑ: Έτσι μπορούν να ανιχνευθούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού
Μήπως έχετε κι εσείς αυτά τα συμπτώματα; Αν ναι, έχετε προσβληθεί από τη μετάλλαξη Δέλτα