Σημαντικό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με όσους Έλληνες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό (Sputnik) ή κάποιο από τα δύο κινεζικά εμβόλια, καθώς κανένα από τα τρία δεν αναγνωρίζεται στη χώρα μας.
Ο αριθμός των συμπολιτών μας που έχουν κάνει τα συγκεκριμένα εμβόλια δεν είναι γνωστός αλλά σε κάθε περίπτωση δεν είναι αμελητέος.
Πρόκειται για Έλληνες που είτε εργάζονταν σε κάποιες από τις χώρες όπου πραγματοποιούνται/επιλέγονται αυτά τα εμβόλια, είτε επέλεξαν να ταξιδέψουν στην Ρωσία για να κάνουν το εμβόλιο Sputnik V.
Κάποιοι το έκαναν γιατί το θεωρούσαν πιο ασφαλές ή αποτελσματικότερο και κάποιοι άλλοι θέλησαν να εμβολιαστούν-θωρακιστούν έγκαιρα πιστεύοντας ότι ο αργός, μέχρι κάποια φάση, ρυθμός εμβολιασμού στη χώρα μας θα τους άφηνε πολύ πίσω.
«Ταξίδεψα στη Ρωσία για να εμβολιαστώ»
O Αντρέας, 40 ετών, είναι μια χαρακτηριστική τέτοια περίπτωση. Ο ίδιος εξήγησε τους λόγους που επέλεξε να εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik τον περασμένο Απρίλιο. «Επέλεξα να κάνω το εμβόλιο αυτό τον περασμένο Απρίλιο γιατί με το ρυθμό εμβολιασμού που είχαμε σε εκείνη τη φάση στη χώρα μας πίστευα ότι η σειρά μου θα ερχόταν τον Σεπτέμβριο. Επειδή δουλεύω στον κλάδο της διοργάνωσης εκδηλώσεων αποφάσισα να ταξιδέψω στη Ρωσία για να κάνω το Sputnik και να θωρακιστώ έγκαιρα για να μπορώ να δουλέψω το καλοκαίρι.
Ταξιδέψαμε για αυτό το σκοπό συνολικά 10 συνάδελφοι. Κάναμε δύο ταξίδια στη Ρωσία,- Απρίλιο και Μάϊο, για να κάνουμε τις δύο δόσεις του Spuntik. Πριν από λίγες ημέρες όμως, έμαθα ότι το εμβόλιο που έκανα δεν θα αναγνωριστεί στην Ελλάδα και πως δεν θα έχω καμία πρόσβαση στα δικαιώματα των εμβολιασμένων πολιτών. Και το πρόβλημα δεν θα είναι μόνο στα προνόμια, αλλά και στα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας- όπως τα ταξίδια στο εξωτερικό αλλά και στην ίδια μου την εργασία. Τι πρέπει να κάνω εγώ τώρα;
O προσωπικός μου γιατρός μού συνέστησε να μην εμβολιαστώ εκ νέου σε τόσο κοντινή απόσταση από τον εμβολιασμό μου με Sputnik, με άλλο εμβόλιο. Είναι δε, εντελώς ειρωνικό το γεγονός ότι για τους τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik αλλά και με άλλα εμβόλια που δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, υπάρχει ελευθέρας στην μετακίνησή τους στη χώρα μας για χάριν του τουρισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις το εμβόλιο αναγνωρίζεται μιας και είναι το ζήτημα του κέρδους στη μέση. Στη δική μας περίπτωση όμως όχι. Να τονίσω ότι σε τεστ αντισωμάτων για το εμβόλιο, τεστ το οποίο έκανα στην Ελλάδα πριν από μια εβδομάδα, ο αριθμός των αντισωμάτων μου ήταν 4.500 με όριο ενεργοποίησης του τείχους ανοσίας τα 50. Γιατί λοιπόν εγώ θεωρούμαι ανεμβολίαστος;».
Σημειώνεται πως ο επίσημος ιστότοπος της κυβέρνησης για τα θέματα του τουρισμού: travel.gov.gr αναφέρει πως τα εμβόλια με τα οποία μπορεί να γίνει δεκτός κάποιος τουρίστας στη χώρα μας είναι τα εξής: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm κ.α
«Δεν θα αναγνωριστούν αυτά τα εμβόλια στην Ελλάδα»
«Από τη στιγμή που αυτά τα εμβόλια δεν αναγνωρίζονται από τον ΕΜΑ για τους Ευρωπαίους πολίτες δεν είναι δυνατόν και δεν θα αναγνωριστούν και στη χώρα μας» ξεκαθάρισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, στη χώρα μας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Newsbeast.
Γίνεται αντιληπτό λοιπόν ότι οι Έλληνες που έχουν κάνει άλλα εμβόλια από αυτά που έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ είναι αυτή τη στιγμή στο κενό, αγωνιώντας όχι μόνο για το ψηφιακό πιστοποιητικό και τις διευκολύνσεις που αυτό θα δίνει στην καθημερινότητα αλλά και για το τι πρέπει να πράξουν από ιατρικής άποψης. Να εμβολιαστούν εκ νέου;
Μιλώντας στο Newsbeast η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου παραδέχτηκε ότι υπάρχει κενό στο συγκεκριμένο θέμα το οποίο θα πρέπει να ρυθμιστεί κατ΄αρχάς με μια οδηγία που θα έρθει για το τι πρέπει να πράξουν από ιατρικής άποψης αυτοί οι πολίτες.
«Αυτό που με βεβαιότητα συστήνουμε για την ώρα ως ασφαλές και βέλτιστη λύση είναι να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson and Johnson έτσι ώστε να μπορούν να πάρουν άμεσα και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Είναι ασφαλές να κάνουν αυτό το εμβόλιο 4 εβδομάδες μετά το πέρας τη β’ δόσης του Sputnik».
Η κα Θεοδωρίδου δεν ήθελε πάντως να τοποθετηθεί για την ώρα στο αν επίσης συστήνεται ένας πολίτης που έχει εμβολιαστεί με Sputnik ή κινεζικό εμβόλιο πρέπει να κάνει τώρα, για να πάρει το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ένα από τα εμβόλια των δύο δόσεων που αναγνωρίζει στην Ε.Ε ο ΕΜΑ, δηλαδή: Moderna, Pfizer ή Astrazeneca.
Πηγή: newsbeast.gr
Διαβάστε επίσης
Αυτά είναι τα σήματα για το διαχωρισμό των επιχειρήσεων εστίασης
Στο «κόκκινο» τα λύματα- Αύξηση 530% στο Ηράκλειο Κρήτης και 106% στην Αττική