Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το μονοδοσικό εμβόλιο καλύπτει και τη μετάλλαξη Δέλτα

Το μονοδοσικό εμβόλιο καλύπτει και τη μετάλλαξη Δέλτα

Τέλος στα σενάρια περί δεύτερης δόσης για το εμβόλιο  της Johnson & Johnson. Η αποτελεσματικότητά του φθάνει το 85% και η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το μονοδοσικό εμβόλιο καλύπτει και τη μετάλλαξη Δέλτα και άλλα στελέχη του επικίνδυνου ιού.

Φαίνεται, δε, ότι η η ανοσολογική “απάντηση” των εμβολιασμένων διαρκεί για τουλάχιστον ένα 8μηνο, οπότε, σε αυτή τη φάση δεν έχει νόημα η συζήτηση για μια δεύτερη δόση. Οι εμβολιασμένοι παράγουν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι όλων των παραλλαγών του ιού, μεταξύ των οποίων και της Δέλτα.

Σύμφωνα με τους NY Times, το πρακτορείο Reuters και το αθηναϊκό πρακτορείο, το εμβόλιο εμφανίζει μικρή μόνο μείωση στην αποτελεσματικότητά του έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, σε σχέση με το αρχικό «κινεζικό» στέλεχος του ιού. Είναι, όμως, πιο αποτελεσματικό έναντι της Δέλτα από ό,τι έναντι της «νοτιοαφρικανικής» παραλλαγής Βήτα, κάτι που έχει φανεί να συμβαίνει και στα εμβόλια τύπου mRNA.

Τα αντισώματα που παράγει το μονοδοσικό εμβόλιο αυξάνονται με το πέρασμα του χρόνου, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία.

«Η κάλυψη των παραλλαγών από το εμβόλιο είναι καλύτερη από ό,τι αναμενόταν. Εξαπλωνόταν πολλή παραπληροφόρηση, γι’ αυτό αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες αμέσως», ανέφερε ο Δρ. Νταν Μπαρούχ, ιολόγος του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Βοστώνης.

Βάζει τέλος στον προβληματισμό

Το γεγονός ότι το εμβόλιο της J & J κυκλοφόρησε αργότερα από τα άλλα εμβόλια, όπως και το ότι δεν είναι ευρέως γνωστές πολλές πληροφορίες, για την επίδρασή του στους ανθρώπους, πέρα από την εικόνα στο εργαστήριο, είχε δημιουργήσει προβληματισμό.

Ο προβληματισμός αυτός κορυφώθηκε από όταν εντοπίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα, γιατί δεν ήταν γνωστό εάν και κατά πόσο προστατεύει από το εν λόγω επικίνδυνο στέλεχος.

Παρόλο που μέχρι τώρα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένα στοιχεία η φαρμακοβιομηχανία εμφανίζεται καθησυχαστική για το μονοδοσικό εμβόλιο, που είναι παόμοιας τεχνολογίας με εκείνο της AstraZeneca.

Οι δυο δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης φαίνεται να “φρενάρουν τη Δέλτα”, με βάση τα έως τώρα στοιχεία από την Ευρώπη (κυρίως από τη Βρετανία). Η μία δόση του εμβολίου της ΑΖ είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική κατά της Δέλτα, γι’ αυτό ορισμένοι επιστήμονες και εμβολιασμένοι έθεσαν το ερώτημα αν μπορεί να συμβαίνει το ίδιο kai με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J.

Διαβάστε επίσης

COVID-19: Τα 5 ηθικά ζητήματα που ανέδειξε η νόσος

Λιπώδες ήπαρ: Η διατροφή και παράγοντας κινδύνου και θεραπεία

 

Exit mobile version