Αισιοδοξία προκαλούν τα έως τώρα αποτελέσματα των κλινικών μελέτων για το ισραηλινό εισπνεόμενο φάρμακο κατά της Covid-19.
Οι δύο κλινικές μελέτες των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Σωτηρία» που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα συμπεριλάβουν 90 ασθενείς – 60 από το νοσοκομείο Σωτηρία και 30 από το «Αττικόν».
Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» καθηγητής Κωνσταντίνος Συρίγος το φάρμακο χορηγείται επιπλέον της υπόλοιπης θεραπείας, σε ασθενείς με μέτρια νόσηση, ενώ αποτελεί αντιφλεγμονώδες φάρμακο και όχι αντι-ιικό.
Στο Ισραήλ έχουν ήδη γίνει δοκιμές Φάσης 1 για την τοξικότητα του σκευάσματος και το φάρμακο έχει σχεδιασθεί ώστε να αποτρέπει την προκλήση φλεγμονής, η οποία πολλές φορές εξελίσσεται με μοιραία αποτελέσματα.
Αν και είναι νωρίς ακόμα για οριστικά συμπεράσματα, οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ αισιόδοξες.
Ο καθηγητής ανέφερε πως η δοκιμή θα έχει ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι συνολικά σε 120 ασθενείς και τότε θα ανακοινωθούν και τα οριστικά συμπεράσματα για το φάρμακο που, αν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις, θα χορηγείται και για κατ’ οίκον χρήση.
Το εισπνεόμενο φάρμακο βασίζεται στη χρήση της καινοτόμας τεχνολογίας των εξωσωμάτων (exosomes). Με τη βοήθεια των εξωσωμάτων, ειδικές πρωτεΐνες μπορούν να μεταφερθούν στους πνεύμονες και να συμβάλουν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Διαβάστε επίσης
Στο Μαξίμου ο Ισραηλινός καθηγητής Αρμπέρ για το πολλά υποσχόμενο φάρμακο κατά της covid