Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Γ. Κυριόπουλος: Περίπου 1 δισ. το άμεσο ιατρικό κόστος της πανδημίας για την Ελλάδα

Περίπου 1 δισ ευρώ έχει δαπανήσει η Ελλάδα το τελευταίο 12μηνο για νοσηλείες, τεστ και ενημέρωση του κοινού, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Οικονομικών της Υγείας (ΕΣΔΥ) και πρόεδρο του Ινστιτούτου Οικονομικών της Υγείας, Γιάννη Κυριόπουλο.

Σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104, 9 Μυστικά Υγείας» αναφέρει ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, έχει επιπλέον δαπανηθεί περισσότερο από ένα δις, το οποίο αφορά στο έμμεσο κοινωνικό κόστος από την απώλεια της παραγωγής και της παραγωγικότητας, λόγω απουσίας από την εργασία.

Το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δεν είναι το κόστος νοσηλείας ή αντιμετώπισης των κρουσμάτων. Κυρίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι της χώρας -τεχνολογικοί και ανθρώπινοι- δεν δουλεύουν πλήρως.

Αυτό ρίχνει την παραγωγή και έχει επιπτώσεις. Ήδη εμείς έχουμε χάσει 20 δισ, περίπου 12 % του ΑΕΠ, λέει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, εξηγώντας ότι αυτή είναι η εκτίμηση του, των διεθνών οργανισμών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Με βάσει τα στοιχεία που παραθέτει το 15% αυτών που προσβάλλονται από τον ιό, εισάγονται στα νοσοκομεία, είτε σε απλή κλίνη, όπου το κόστος εκτιμάται στις 9.000 ευρώ, είτε σε ΜΕΘ, όπου το κόστος υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ (η κάθε νοσηλεία).

Ο κ. Κυριόπουλος αναφέρεται ακόμη στο θέμα της πατέντας, στον «πόλεμο» των εμβολίων, ενώ για την έκβαση της επιδημίας εκτιμά ότι θα υπάρξουν διακυμάνσεις και ο ιός είναι πιθανόν να ελεγχθεί από το Φθινόπωρο και μετά. Η εκρίζωση του όμως θα πάρει χρόνο.

«Δηλαδή θα έχουμε κρούσματα και στα επόμενα χρόνια, αλλά θα είναι μία εικόνα όπως αυτή που έχουμε με τη γρίπη».

Exit mobile version