Αλλαγές στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε κατά την ενημέρωση της πορείας της πανδημίας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρησης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ειδικότερα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ανεβαίνουν και εντάσσονται:
- Ο Δήμος Ξάνθης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 157 από 116 πού ήταν στις 17 Απριλίου (αύξηση 35,34%), καθώς και
- Ο Δήμος Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στα 24 από 3 που ήταν στις 17 Απριλίου, δηλαδή έχουν οχταπλασιαστεί.
Επιπλέον, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) κατεβαίνουν και εντάσσονται οι ακόλουθες περιοχές:
- Η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, όπου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 43 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 112 (μείωση 61,61%), καθώς και
- Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, που έχει 134 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 224 (μείωση 40,18%).
- Επίπεδο, επίσης, κατεβαίνει και εντάσσεται στο κόκκινο, η Περιφερειακή Ενότητα Κω όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν μειωθεί σε 51 από 115 που ήταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης (μείωση 55,65%).
- Από το βαθύ κόκκινο κατεβαίνει και ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που έχει 23 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 44 (μείωση 47,73%).
- Επίπεδο κατεβαίνει και εντάσσεται στο κόκκινο και ο Δήμος Γρεβενών, που έχει 39 ενεργά κρούσματα όταν στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 104 (μείωση 62,5%), καθώς και
- Ο Δήμος Καρδίτσας, που έχει 112 ενεργά κρούσματα στο μέγιστο της επιδημιολογικής καμπύλης είχε 276 (μείωση 59,42%).
- Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου κατεβαίνει και εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου ο Δήμος Σπετσών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και
- Ο Δήμος Κύθνου της Περιφερειακής Ενότητας Κέας-Κύθνου, στους οποίους τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες 7 ημέρες παρατηρείται μείωση του ιικού φορτίου σε 46 από τις συνολικά 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητας Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας.
Παράλληλα, 9 Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν σταθερές, ενώ 19 παρουσιάζουν αύξηση πλέον του 5%, ήτοι οι περιοχές αυτές που χρειάζεται ιδιαίτερη ακόμα προσοχή είναι οι Περιφερειακές Ενότητες Μήλου, Φλώρινας, Λέσβου, Πάρου, Θήρας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Άρτας, Καλύμνου, Ημαθίας, Φθιώτιδας, Κεφαλληνίας, Εύβοιας, Ξάνθης, Πρέβεζας, Χανίων, Ρεθύμνου, Δράμας και Τρικάλων.
Βελτιώση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα
Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς το σύνολο της επικράτειας πάντως η επιδημιολογική εικόνα βελτιώνεται σταδιακά, ωστόσο θα πρέπει και πάλι να επιδείξουμε σύνεση και επαγρύπνηση. Γιατί ο κίνδυνος των μεταλλάξεων παραμένει, όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες, και νέες εξάρσεις της πανδημίας είναι πάντα πιθανές. Για αυτό είναι απαραίτητη η πιστή εφαρμογή των μέτρων.