Μείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί μετά την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τα
έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021.
Η ΚΥΑ προβλέπει τη μετακίνηση για λόγους υγείας αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της δομής.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης αντιδρούν έντονα και ζητούν την τροποποίηση της ΚΥΑ με την πρόβλεψη να μπορούν οι πολίτες να μετακινηθούν υπερτοπικά και σε ιδιωτικές δομές υγείας. Επικαλούνται δε παραδείγματα όπως ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία, που πρέπει να κάνουν μετεγχειρητικό έλεγχο ή τις εγκύους που πρόκειται να γεννήσουν ή να εξεταστούν από τον γιατρό τους.
Το Healthstories.gr έθεσε στην ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών σχετικό ερώτημα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος απάντησε ότι καταστρατηγείται η πρόβλεψη αυτή και γι αυτό το λόγο περιορίζεται έως τις 10 Μαίου.
Συγκεκριμένα η απάντηση του κ. Ν. Χαρδαλιά ήταν η εξής:
«Νομίζω πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο καταστρατήγησης της συγκεκριμένης πρόβλεψης που αφορά στην έκτακτη ανάγκη για λόγους υγείας, με αθρόα επίσκεψη της μετακίνησης για να πάει κάποιος σε γιατρό. Νομίζω ότι για αυτό ακριβώς περιορίσαμε αυτή την πρόβλεψη, τουλάχιστον έως τις 10 Μαΐου».
Τι λένε οι Ιατρικοί Σύλλογοι
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την αντίθεσή του στην διαφοροποίηση των ιδιωτών μονάδων παροχής υγείας από τις δημόσιες σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετάβασης των ασθενών από νομό σε νομό.
Συγκεκριμένα, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η νέα ΚΥΑ (αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044) που αφορά στα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στο σύνολο της επικράτειας ως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
Σύμφωνα με αυτήν, η μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνον προς τις δημόσιες δομές υγείας, δημιουργώντας αφενός νομικό ζήτημα όσον αφορά την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής που είναι Νόμος του Κράτους, αφετέρου πρακτικά προβλήματα σε ανθρώπους που πρέπει -για παράδειγμα- να πάνε σε ιδιωτική δομή (ιδιωτικό ιατρείο – κλινική – εργαστήριο) για να κάνουν χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητικό έλεγχο και ακόμα προκαλώντας ανυπέρβλητα εμπόδια σε γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν.
Ιδιωτικές κλινικές και μαιευτήρια, πολυιατρεία και ιδιωτικά ιατρεία που καλύπτουν κενά του δημόσιου συστήματος και συνεπικουρούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, βρίσκονται με την ΚΥΑ αυτή σε πρακτική δυσχέρεια να επιτελέσουν το έργο τους.
Ο ΠΙΣ ζητεί να γίνει άμεσα τροποποίηση και επαναδιατύπωση της απόφασης αυτής ώστε να επιτραπούν οι μετακινήσεις και στις ιδιωτικές δομές υγείας στην ελληνική περιφέρεια μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε υπηρεσίες υγείας.
Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών
Ο ΙΣΑ ζητά να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε όλες τις ιδιωτικές δομές υγείας και να επαναδιατυπωθεί η σχετική ΚΥΑ.
Ο ΙΣΑ ενημερώθηκε από τα μέλη του για τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών η σημερινή κοινή υπουργική απόφαση αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044, που αφορά τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας, σύμφωνα με την οποία, η μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνον προς τις δημόσιες δομές υγείας ως τη Δευτέρα 10 Μαΐου.
Η απόφαση αυτή αφενός εγείρει νομικά ζητήματα αναφορικά με την ισοτιμία της ιατρικής υπογραφής αφετέρου δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια σε ασθενείς που κάνουν θεραπείες σε ιδιωτικές δομές όπως χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες κ.τ.λ και σε έγκυες που έχουν προγραμματίσει να γεννήσουν σε ιδιωτικά μαιευτήρια.
Ο ΙΣΑ τονίζει ότι ιδιωτικές δομές υγείας και οι ιδιώτες γιατροί έχουν προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους και ζητεί να επιτραπούν οι μετακινήσεις στις ιδιωτικές δομές υγείας μετά από γνωμάτευση ελευθεροεπαγγελματία ιατρού προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών.
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Νίτσας δήλωσε τα εξής:
«Ζητούμε την άμεση βελτίωση και επαναδιατύπωση της σημερινής κοινής υπουργικής απόφασης αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 26044 που αφορά τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της υπερτοπικής κυκλοφορίας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της επικράτειας έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με τη διατύπωση της ΚΥΑ η μετακίνηση για λόγους υγείας περιορίζεται μόνον προς τις δημόσιες δομές υγείας. Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό η απαγόρευση αυτή ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και εύλογα τίθενται ερωτήματα για τον λόγο αγνοήθηκαν οι ιδιωτικές δομές υγείας όπως ιδιωτικές κλινικές, πολυιατρεία, ιατρεία που όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πολυδιάστατα.
Πρέπει λοιπόν άμεσα να γίνει τροποποίηση και επαναδιατύπωση τις απόφασης ώστε να επιτραπούν και οι μετακινήσεις σε όλες τις ιδιωτικές δομές υγείας διαφορετικά εύλογα προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1. Με ποιον τρόπο θα μετακινηθεί ασθενής που διαμένει σε Περιφερειακή Ενότητα εκτός της Θεσσαλονίκης και υποβάλλεται σε σχήμα χημειοθεραπείας σε ιδιωτική κλινική της πόλης μας;
2 Ασθενής που έχει ήδη προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση ή άλλη ιατρική ή διαγνωστική εξέταση κατά το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να περιμένει μέχρι την 10/5/2021;
3 Εγκυμονούσα γυναίκα πώς θα μετακινηθεί σε ιδιωτικό μαιευτήριο εκτός της περιφερειακής ενότητας που κατοικεί προκειμένου να γεννήσει;
4 Πως θα μετακινηθεί ασθενής για μετεγχειρητική παρακολούθηση από τον γιατρό που τον χειρούργησε;
Επιτέλους πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι ο ιδιωτικός τομέας της υγείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημόσιας υγείας στην χώρα μας όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Διαβάστε επίσης
ΚΥΑ: Τα πρόστιμα και οι εξαιρέσεις στις μετακινήσεις του Πάσχα