Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Έξι γυναίκες μείωσαν τη βιολογική τους ηλικία κατά 5 χρόνια σε μόλις 8 εβδομάδες. Να πώς

Healthstories Έξι γυναίκες μείωσαν τη βιολογική τους ηλικία κατά μέσο όρο 5 χρόνια σε μόλις 8 εβδομάδες. Να πώς
Έξι γυναίκες μεταξύ 46 και 65 ετών κατάφεραν να μειώσουν τη βιολογική τους ηλικία μετά από ένα πρόγραμμα οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε αλλαγές στη διατροφή, τον ύπνο και την άσκηση.
Παράλληλα, οι ερευνητές του προγράμματος συνέστησαν συμπληρώματα προβιοτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών, διατροφική καθοδήγηση και ασκήσεις χαλάρωσεις.
Οι εξετάσεις αίματος έδειξαν μείωση της βιολογικής ηλικίας έως και 11 ετών σε πέντε από τις έξι γυναίκες, με τον μέσο όρο των συμμετεχόντων να παρουσιάζει μείωση κατά 4,6 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο περιοδικό Aging από επιστήμονες στα Πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, της Βιρτζίνια και του Ιλινόις.
Οι συμμετέχοντες είχαν μέση χρονολογική ηλικία 58 ετών στην αρχή της μελέτης και όλοι εκτός από έναν είχαν μικρότερη βιολογική ηλικία. Εξαιτίας αυτού, είναι απίθανο η μείωση της βιολογικής ηλικίας που βίωσαν οι περισσότεροι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της μελέτης να οφείλεται σε βελτίωση της νόσου. Αντίθετα, η βελτίωση «μπορεί να αποδοθεί στους υποκείμενους μηχανισμούς ηλικίας», έγραψαν οι συγγραφείς -από τα πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, της Βιρτζίνια και του Ιλινόις.

Βιολογική έναντι χρονολογικής ηλικίας

Ποια είναι ακριβώς η διαφορά στη βιολογική και τη χρονολογική ηλικία; Με απλά λόγια, η χρονολογική ηλικία είναι πόσο καιρό ζούμε, ενώ η βιολογική ηλικία είναι πόσο παλιά είναι τα κύτταρά σας.
Η βιολογική ηλικία αναφέρεται και ως επιγενετική ηλικία. Το επιγονιδίωμα αποτελείται από χημικές ενώσεις που τροποποιούν ή σημαδεύουν το γονιδίωμα με τρόπο που του λέει τι να κάνει, πού να το κάνει και πότε να το κάνει. Αυτές οι αλλαγές – επηρεαζόμενες από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το άγχος, η διατροφή, τα φάρμακα και η ρύπανση – μπορούν να μεταβιβαστούν από κύτταρο σε κύτταρο καθώς διαιρούνται, και από γενιά σε γενιά. Είναι επίσης αναστρέψιμες, όπως φαίνεται να δείχνει αυτή η μελέτη.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής που φάνηκε να αναστρέφουν τη γήρανση

Ως μέρος της μελέτης, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν τα ακόλουθα τρόφιμα καθημερινά:
Τους ζητήθηκε επίσης να τρώνε δύο μερίδες ημερησίως προσαρμογόνων μεθυλίωσης – τροφές που υποστηρίζουν τη μεθυλίωση του DNA, μια διαδικασία που ελέγχει την έκφραση των γονιδίων. Παραδείγματα μιας μερίδας τέτοιων τροφίμων περιλαμβάνουν:
Ζητήθηκε επίσης από τους συμμετέχοντες να κάνουν τις ακόλουθες προσαρμογές στον καθημερινό τρόπο ζωής:
Καμία από τις γυναίκες δεν ολοκλήρωσε όλες τις εργασίες όλες τις ημέρες, έγραψαν οι ερευνητές. Βελτιώσεις στη βιολογική ηλικία παρατηρήθηκαν στις γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατά μέσο όρο στο 82% της μελέτης. Το σχετικά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης μεταξύ των ασθενών πιθανότατα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διατροφική καθοδήγηση που είχαν, πρόσθεσαν.

Η επίδραση του στρες στη βιολογική ηλικία

Ένας έβδομος συμμετέχων – ένας άνδρας – αποσύρθηκε από τη μελέτη λόγω οικογενειακής έκτακτης ανάγκης. Πριν από τη μελέτη, είχε χρονολογική ηλικία 71 ετών και βιολογική ηλικία 57,6. Έλεγξε ξανά τη βιολογική του ηλικία στις οκτώ εβδομάδες, παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί από τη μελέτη, και είχε αυξηθεί στα 61,6 έτη. Προηγούμενη έρευνα έχει τεκμηριώσει «ξαφνική επιτάχυνση στη βιολογική ηλικία λόγω διαφορετικών αγχωτικών γεγονότων», αν και η γήρανση αντιστρέφεται όταν ο στρεσογόνος παράγοντας υποχωρεί, σημείωσαν οι συγγραφείς.
Για κάποιους, ωστόσο, το άγχος δεν είναι παροδικό και εμφανίζει μια πιο μόνιμη επίδραση στη γήρανση. Τα άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, το άγχος και η διπολική διαταραχή είναι συνήθως βιολογικά μεγαλύτερα από τη χρονολογική τους ηλικία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στο Παρίσι.
Με πληροφορίες από fortune.com

Διαβάστε επίσης

Τα ιατρεία του Παντελή, το «φίνις» της Ζωής και η Λαμπρίνα της Καινοτομίας
Απώλεια βάρους: Γιατί αποτυγχάνει και σταματάει πρόωρα η κάθε νέα προσπάθεια;
Exit mobile version