Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Β. Παπαλόης στο HS: «Οι μεταμοσχεύσεις δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής»

Β. Παπαλόης στο HS: «Οι μεταμοσχεύσεις δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής»

Την ικανοποίησή του, που το νέο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζει ο διαπρεπής καθηγητής Χειρουργικής των Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου Βασίλης Παπαλόης.

Ο κ. Παπαλόης είναι ένας εκ των τριών καθηγητών (οι άλλοι δύο είναι οι κκ Γιάννης Μπολέτης και Ηλίας Μόσιαλος) που διενήργησαν και συνέταξαν την επιστημονική μελέτη (που εκτείνεται σε 400 σελίδες), πάνω στην οποία βασίστηκε το νέο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις.

Ο καθηγητής Βασίλης Παπαλόης

«Οι μεταμοσχεύσεις δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής, που περιμένει στη σειρά. Τα όργανα δεν μπορούν να περιμένουν. Μέχρι τώρα οι μεταμοσχεύσεις ήταν μια μικρή παρένθεση και βασιζόταν στην ηρωική προσπάθεια μιας μικρής ομάδας ανθρώπων. Πλέον αυτό αλλάζει», υπογραμμίζει ο κ. Παπαλόης.

Και προσθέτει: «Μετά από τριάμισι χρόνια σκληρής δουλειάς η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική μεταμοσχευτική κοινότητα είναι υπερήφανες για την αλλαγή σελίδας στις μεταμοσχεύσεις στην πατρίδα μας. Το παρόν νομοσχέδιο βασίζεται σε σοβαρή επιστημονική μελέτη. Όπως ίσως γνωρίζετε, δεν είναι πολλές οι χώρες, που βασίζουν τη νομοθεσία τους σε μελέτες, συνήθως τη βασίζουν σε απόψεις. Η δουλειά μας έχει προκαλέσει θετικές εντυπώσεις και αρκετές χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ακολουθήσουν την ίδια μεθοδολογία με τη δική μας».

Β. Παπαλόης για το νέο ν/σ για τις μεταμοσχεύσεις

Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας φέρει τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός του δικαίου για τη δωρεά και για τη μεταμόσχευση οργάνων». Σύμφωνα με τον κ. Παπαλόη εμπεριέχει πολλές καινοτομίες υπέρ των ασθενών και αναμένεται να συμβάλει καταλυτικά στην αύξηση του αριθμού των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο διασφαλίζει τα δικαιώματα των ασθενών, κατοχυρώνοντας, μεταξύ άλλων, τη συναίνεση κατόπιν ενημέρωσης.

«Καθιερώνεται το λεγόμενο soft opt out, δηλαδή η εικαζόμενη συναίνεση με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειας. Αν, δηλαδή, κάποιος δεν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να γίνει δότης οργάνων, θεωρείται δότης, με την προϋπόθεση να συμφωνεί η οικογένειά του. Πρόκειται για σημείο – τομή», μας εξηγεί ο καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου.

Επισημαίνει, δε, τη χρονική συγκυρία, στην οποία τίθεται σε διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση το φέρνει σε διαβούλευση πριν από τις εκλογές και αυτό δείχνει ένα ειλικρινές ενδιαφέρον από την πλευρά της, όπως και από όλο τον πολιτικό κόσμο για το θέμα».

Τι άλλο αλλάζει

Με το νέο νομοσχέδιο θεσπίζονται οι γενικές αρχές, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την δωρεά από άνθρωπο, ζώντα ή αποβιώσαντα, και τη χρήση οργάνων, ιστών και κυττάρων, με σκοπό τη μεταμόσχευση ή άλλη θεραπευτική ή επιτρεπτή χρήση.

Όλες οι σχετικές διαδικασίες διενεργούνται με γνώμονα την προστασία της προσωπικότητας και της υγείας των σχετιζόμενων προσώπων και με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία.

Επιπλέον αποσκοπεί στο να συνεισφέρει στη διαθεσιμότητα ανθρώπινων οργάνων, ιστών και κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, να θεσπίσει συστήματα προτύπων ποιότητας και ασφάλειας για τα διακινούμενα όργανα, ιστούς και κύτταρα, καθώς και να αποκλείσει οποιαδήποτε μη ενδεδειγμένη χρήση, αφαίρεση ή διακίνηση αυτών.

«Αρχίζει μια νέα εποχή στην πατρίδα μας χωρίς καμία αμφιβολία. Σε αυτό το πνεύμα και η καθιέρωση δωρεάς οργάνων από αποβιώσαντες δότες, που πληρούν τα κριτήρια του καρδιακού θανάτου, όπως και οι λεγόμενες χιαστί μεταμοσχεύσεις, αλλαγές που αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Πιστεύω ότι, αν πάνε όλα καλά και εφαρμοστεί ο νόμος, θα ξεπεράσουμε τους ευρωπαίους. Υπάρχει ταλέντο, θέλει οργάνωση και στήριξη», καταλήγει ο κ. Βασίλης Παπαλόης.

Διαβάστε επίσης

Ο ρόλος των βιοδεικτών στη μάχη κατά του καρκίνου

Προγραμματική Συμφωνία Υπουργείου Υγείας – ΕΚΠΑ, για κατάρτιση των εργαζομένων στην ΠΦΥ

 

 

 

Exit mobile version