Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Άλλος ένας ασθενής «θεραπεύτηκε» από τον ιό HIV, σχεδόν μια δεκαετία μετά τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Healthstories Άλλος ένας ασθενής «θεραπεύτηκε» από τον ιό HIV, σχεδόν μια δεκαετία μετά τη θεραπεία

Μια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων υψηλού κινδύνου απάλλαξε έναν μεσήλικα από τον ιό HIV της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, εννέα χρόνια μετά τη θεραπεία.

Ο αποκαλούμενος «ασθενής του Ντίσελντορφ» διαγνώστηκε με HIV το 2008 και υποβλήθηκε σε αντιρετροϊκές θεραπείες το 2010. Το επόμενο έτος, διαγνώστηκε με λευχαιμία, που είναι ένας καρκίνος των λευκών αιμοσφαιρίων στο μυελό των οστών.

Δεδομένου του σοβαρού συνδυασμού των ασθενειών του άνδρα, οι γιατροί αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια επικίνδυνη διαδρομή.

Το 2013, ο ασθενής υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, η οποία λαμβάνει βλαστοκύτταρα από το μυελό των οστών ή το αίμα ενός δότη και χρησιμοποιεί το δείγμα για να αντικαταστήσει τα λευκά αιμοσφαίρια ενός άρρωστου ασθενούς.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο δότης επιλέχθηκε επειδή είχε μια γενετική μετάλλαξη που τον κάνει ανθεκτικό στον HIV. Η ιδέα ήταν να αντιμετωπιστεί η λευχαιμία, ενώ, ταυτόχρονα, να προκληθεί μια γενετική αντίσταση στον HIV.

Εννέα χρόνια μετά τη λήψη αυτής της αρχικής θεραπείας και τέσσερα χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης αντιικών θεραπειών, οι ερευνητές ανακοίνωσαν, όπως αναφέρει το sciencealert.com ότι ο ασθενής δεν εμφανίζει σημάδια λειτουργικότητας και αναπαραγωγής σωματιδίων του HIV στο σώμα του, καθιστώντας τον αποτελεσματικά απαλλαγμένο από τον ιό.

Ο ασθενής του Ντίσελντορφ ήταν ο τρίτος ασθενής που έλαβε αυτό το είδος μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων και ο πέμπτος που πήρε βλαστοκύτταρα.

Οι πέντε ασθενείς με τα ονόματα πόλεων που εξαφάνισαν τον ιό HIV

Οι άλλοι ασθενείς αναφέρονται ως ασθενείς της Esperanza (Αργεντινή), του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Βερολίνου.

Ο HIV είναι ένας από τους πιο δύσκολους ιούς που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί. Έχει έναν τρόπο να βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα.

Οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα για τον καρκίνο, είναι απίστευτες επειδή μπορούν να κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανθεκτικά.

Ταυτόχρονα, όμως, είναι επίσης δυνητικά θανατηφόρες και δεν λειτουργούν πάντα, ούτε καν για τη λευχαιμία. Επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση και σε ακραίες περιπτώσεις.

Ο τρόπος με τον οποίο θεραπεύονται ορισμένοι ασθενείς με αυτήν την πρωτοποριακή παρέμβαση θα μπορούσε να «συμβάλει στις μελλοντικές στρατηγικές για την επίτευξη μακροπρόθεσμης ύφεσης του HIV-1», γράφουν ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία.

Επίσης, λίγοι ασθενείς με HIV έχουν ακόμη ελεγχθεί, χωρίς καμία απολύτως θεραπεία με βλαστοκύτταρα.

Αυτοί οι ασθενείς μπόρεσαν να σταματήσουν να λαμβάνουν αντιρετροϊκές θεραπείες και εξακολουθούν να διατηρούν χαμηλά έως καθόλου στοιχεία του ιού στο σύστημά τους.

Το γιατί παραμένει ασαφές, αλλά οι κλινικές δοκιμές αποκαλύπτουν ορισμένες πιθανές οδούς για θεραπεία.

Το 2022, για παράδειγμα, ένα κοινό αντικαρκινικό φάρμακο βρέθηκε να «παρασύρει» τον λανθάνοντα HIV.

Το φάρμακο δεν «εξάλειψε» τον ιό HIV μεταξύ των ασθενών, αλλά η επιτυχία του υποδηλώνει ότι υπάρχουν τρόποι για να τροποποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τον ιό.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Διαβάστε επίσης

Καθυστέρηση λόγου και ομιλίας στο παιδί

Αιμοκάθαρση: Η κατάλληλη διατροφή και 14 πολύτιμες συμβουλές

Exit mobile version