Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Αρεταίειο Νοσοκομείο: Αποκαλυπτήρια του αγάλματος «Αρεταίεια»

Aretaeio Nosokomeio - Apokaliptiria agalmatos

Με ιδιαίτερο συμβολισμό πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 6 Μαΐου, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος «Αρεταίεια» στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Το έργο τέχνης, ένα μνημείο για τη μητρική αγάπη, και η τελετή αποκαλυπτηρίων αποτελούν μια ακόμα απόδοση τιμής στην ιστορία και την προσφορά του ιστορικού πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, με την παρουσία και τις ομιλίες τους ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος, ο οποίος άνοιξε την τελετή με προσφώνηση, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγήτρια Παγώνα Λάγιου, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Νικόλαος Αρκαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Αρεταιείου Νοσοκομείου, καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης,  ο Διευθυντής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου, καθηγητής Νικόλαος Βλάχος και η Διευθύντρια της Νεογνολογικής Κλινικής και μέλος της Εφορείας του Αρεταιείου Νοσοκομείου, καθηγήτρια Νικολέττα Ιακωβίδου.

Το έργο είναι αφιερωμένο στη Μητέρα, τιμά επίσης το πνεύμα της ιατρικής φροντίδας και της αριστείας και αποσπά ήδη θετικά σχόλια για τον συμβολισμό του.

Ακολούθησε η παρουσίαση του αγάλματος από τον δημιουργό του, γλύπτη Γεώργιο Πετρίδη, και τα αποκαλυπτήρια στον προαύλιο χώρο του Αρεταιείου.

Η εκδήλωση ανέδειξε επίσης και την ιστορική σημασία του Αρεταιείου Νοσοκομείου, την προσφορά του στην εκπαίδευση και την περίθαλψη, και τον διαχρονικό του ρόλο στην ελληνική κοινωνία.

Αρεταίειο Νοσοκομείο

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο θεμελιώθηκε το 1894 και το 1898 άνοιξε τις πύλες του και λειτούργησε αρχικώς μόνον ως Χειρουργική Κλινική. Προϊόν της αγάπης του αειμνήστου δημιουργού του, Θ. Αρεταίου, ο οποίος άφησε το σύνολο σχεδόν της περιουσίας του για το σκοπό αυτό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Αρεταίειο Νοσοκομείο ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1896-1898, με κληροδότημα του καθηγητή της χειρουργικής Θεόδωρου Κωνσταντινίδη-Αρεταίου (1829-1893), βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Ηλία Αγγελόπουλου και Ιωάννη Ιωάννου. Το διώροφο νεοκλασικό κτίριο έχει πρόσοψη επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και εκτείνεται μέχρι την οδό Παπαδιαμαντοπούλου. Στο εσωτερικό του υπάρχει και ναός των Αγίων Θεοδώρων, που κτίστηκε με δωρεά του Γεώργιου Κωνσταντινίδη-Αρεταίου (αδελφού του Θεόδωρου).

Στις 16 Αυγούστου 1898 έγιναν τα επίσημα εγκαίνια και πρώτος Πρόεδρος της Εφορείας ανέλαβε ο τότε Κοσμήτωρ της Ιατρικής Σχολής Μ. Μακκάς. Η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» αφιέρωσε πρωτοσέλιδο άρθρο για την τελετή εγκαινίων (Σάββατο, 16 Αυγούστου 1898, Αριθμ. Φύλλου 167). Πρώτη εγκαταστάθηκε ήδη από το 1898 η Χειρουργική Κλινική, η οποία διευθύνετο από τον καθ. Σπ. Μαγγίνα.

Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε το κεντρικό κτήριο με την διώροφη πρόσοψη και τέσσερις θαλάμους, ανά δύο εκατέρωθεν του κεντρικού διαδρόμου (Θάλαμοι: Μαγγίνα, Θεοδώρου, Φωκά και Ελένης). Το 1926 οικοδομήθηκε η πτέρυγα «Λογοθετόπουλου» και διασκευάσθηκε το παλαιό αμφιθέατρο και παραπλεύρως αίθουσα χειρουργείου.

Το 1933, οικοδομήθηκε με μέριμνα του καθ. Ν. Αλιβιζάτου η πτέρυγα χειρουργείου. Το 1966 άρχισε να λειτουργεί το «Μαγγίνειο» Μαιευτήριο και το 1967 η Βιβλιοθήκη του Νοσοκομείου. Ακολούθησαν άλλες εγκαταστάσεις, όπως τα εξωτερικά Ιατρεία, το Μαγγίνειο Αμφιθέατρο και η προσθήκη κοιτώνων των ιατρών, δωρεά Oικ. Α. Μεταξά.

Διαβάστε επίσης 

Αρεταίειο: «Κόσμημα» η ανακαινισμένη πτέρυγα «Ελένη» της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής

Σύλλογος «Η Αγκαλιά»: Συνεργασία με το Αρεταίειο για την ενδυνάμωση των γυναικών και της μητρότητας

 

Exit mobile version