Είχαμε και το καλοκαίρι κάποια κρούσματα μεταπνευμονοϊού HMPV σε άτομα, που ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Υπάρχει σύστημα επιτήρησης. Αυτό επισημαίνει στο Healthstories και στο Mononews ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.
Η διασωλήνωση ασθενούς 71 ετών στην Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, στη Θεσσαλονίκη, πυροδότησε την ανησυχία των πολιτών, που το τελευταίο διάστημα ακούνε και διαβάζουν για την εποχική έξαρση του μεταπνευμονοϊού HMPV στην Κίνα, φοβούμενοι ότι θα έχουμε πολλά κρούσματα και στη χώρα μας.
Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Λειτουργεί σύστημα επιτήρησης
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου είναι καθησυχαστικός. Όπως μας λέει: «Ο μεταπνευμονοϊός HMPV μπορεί να διαγνωστεί και στη χώρα μας. Έχουμε τα μούλτιπλεξ PCR tests, που γίνονται επί τόπου και βρίσκουν 23 παθογόνα, ανάμεσά τους και αυτόν τον ιό.
Ο ΕΟΔΥ τα τελευταία δύο χρόνια, με χρήματα του ΕΣΠΑ, έχει βάλει αυτά τα tests στην καθημερινή κλινική πράξη στα νοσοκομεία, για ορισμένα σοβαρά νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού, όπως είναι, για παράδειγμα, η γρίπη ή το μυκόπλασμα.
Οπότε υπάρχει η απαιτούμενη επιτήρηση (σ.σ. με το σύστημα sari, severe acute respiratory infections), άσχετα αν στην εβδομαδιαία έκθεσή μας μιλάμε κυρίως για γρίπη, COVID-19 και RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Την τελευταία εβδομάδα δεν είχαμε κάποιο κρούσμα HMPV».
Πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ έχει, ήδη, επικοινωνήσει με το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων), προκειμένου να υπάρξει άμεση πληροφόρηση για την εκτίμηση κινδύνου και για άλλες πληροφορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο ιό, όπως γιατί παρατηρείται αυτή η έξαρση στην Κίνα.
Καθησυχαστικός ο Υπουργός Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε, επίσης, καθησυχαστικός. Νωρίτερα σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε σχετικά με τον ηλικιωμένο άνδρα, που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Θεσσαλονίκη:
«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κάποια μετάλλαξη του ιού, επειδή έχει το χαρακτηριστικό ότι μεταλλάσσεται εύκολα και θέλουμε να δούμε εάν έχει κάποια χαρακτηριστικά πιο επικίνδυνα.
Περιμένουμε την αναλυτική εξέταση, που την έχουμε ζητήσει με μεγάλη λεπτομέρεια. Αυτή την στιγμή ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας από τον μεταπνευμονοϊό».
Ο μεταπνευμονοϊός HMPV είναι γνωστός από το 2001 και κατά τους επιστήμονες δεν συνιστά μια νέα πρόκληση.
Σε ό,τι αφορά στον 71χρονο ασθενή, έχει υποκείμενα νοσήματα και συννοσηρότητες. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται, πάντως, το πρώτο κρούσμα μεταπνευμονοϊού στη χώρα μας.
Πληροφορίες λένε ότι η κόρη του ασθενούς είχε ταξιδέψει στην Κίνα την περίοδο των γιορτών και κατά την επιστροφή της φέρεται να είχε συμπτώματα ίωσης. Ο 71χρονος άνδρας, λόγω της επιβαρυμένης κατάστασής του, εμφάνισε βαριά συμπτώματα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Πρόληψη και μετάδοση
Ο μεταπνευμονοϊός μεταδίδεται όπως όλοι οι αναπνευστικοί ιοί, δηλαδή με τα σταγονίδια και τη στενή επαφή. Οπότε, αν κάποιος έχει τα συμπτώματα, καλύτερα να φοράει μάσκα. Δεν υπάρχει εμβόλιο, άρα δεν υπάρχει πρόληψη μέσω εμβολίου, αλλά καταλυτική είναι η σωστή και τακτική υγιεινή των χεριών.
Αν κάποιος νοσήσει, πρέπει να παραμείνει σπίτι του για τουλάχιστον 48 ώρες, περισσότερο, δε, αν κάνει πυρετό. Σπανιότερα ο ιός μπορεί να προσβάλει και τους πνεύμονες.
Διαβάστε επίσης
Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την επόμενη πανδημία; Ναι και όχι
Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα ΤΕΠ – Τι ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης από τον Ά. Γεωργιάδη