Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τι είναι η «Διαθήκη Βούλησης» και ποια τα δικαιώματα των ασθενών;

diathiki voulisis

Το Εργαστήριο Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής και Αυτογνωσίας του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του ανοίγματος της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την Ελληνική Κοινωνία, αποφάσισε την πραγματοποίηση τυχαιοποιημένης μελέτης σ’ ένα ευρύ δείγμα συμπολιτών μας, με θέμα την στάση των Ελλήνων απέναντι σ’ ένα θεσμό τη Διαθήκη Βούλησης (Living Will), ο οποίος έχει καθιερωθεί σε πολλές χώρες του Εξωτερικού.

Όπως διευκρινίζεται, ο θεσμός της Διαθήκης Βούλησης δεν έχει καμία απολύτως εννοιολογική, ιατρική και νομική συνάφεια με άλλες πρακτικές, όπως η ευθανασία.

Τι είναι η «Διαθήκη Βούλησης»

Η Διαθήκη Βούλησης, αφορά την αυτονομία και το δικαίωμα μας να συμμετέχουμε οι ίδιοι στην λήψη των ιατρικών παρεμβάσεων / θεραπειών, που μας αφορούν στο τέλος της ζωή μας και δεν έχουμε δυνατότητα επικοινωνίας (κωματώδη κατάσταση).

Η Διαθήκη Βούλησης προσδιορίζει εγγράφως τα όρια της αυτονομίας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού του πάσχοντος συνανθρώπου μας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «στην χώρα μας, ο νόμος από τη μια μεριά να μας αναγνωρίζει το δικαίωμα, όσοι από μας το επιθυμούμε, να δηλώνουμε εγγράφως, αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων σώματος ή όχι, και η απόφαση μας να γίνεται σεβαστή, ενώ είμαστε εγκεφαλικά νεκροί (Ν. 3984/2011), ενώ μας στερεί το δικαίωμα να δηλώνουμε εγγράφως -κι ενόσω είμαστε υγιείς και δικαιοπρακτικά ικανοί- την ελεύθερη βούληση μας για τη θεραπεία που θέλουμε ή δεν θέλουμε να λάβουμε στο τέλος της ζωής μας.

Τα δικαιώματα  των ασθενών

Η Σύμβαση του Οβιέδο (1997), ο νόμος 3418/2005, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διασφαλίζουν το δικαίωμα του ασθενή για την ενημερωμένη συναίνεση, ώστε να υποστηρίζεται η αυτονομία του, να γίνεται σεβαστή η ελεύθερη βούληση και η ηθική του για τη θεραπεία, που θέλει ή αρνείται να λάβει στο τέλος της ζωής του. Στην πραγματικότητα, όμως, η αυτονομία, που μας επιτρέπει ο νόμος, είναι ανολοκλήρωτη, διότι δεν μας επιτρέπεται να εκφράσουμε τη συναίνεση ή την άρνησή μας στις θεραπείες, που θέλουμε ή αρνούμαστε, στο τέλος της ζωής. Το δικαίωμα στη Διαθήκη Βούλησης, θα μπορούσε να θεωρηθεί αναγκαίο διότι συμμορφώνεται πλήρως με τις αρχές της δημοκρατίας και του πλουραλισμού των ιδεών.

Οι υποστηρικτές της Διαθήκης Βούλησης δεν επιβουλεύονται την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Σέβονται και τιμούν τους γιατρούς και το σύστημα υγείας. Δεν υποφέρουν από έλλειψη εμπιστοσύνης. Απλώς θέλουν να μπορούν να επιλέξουν τις τελευταίες στιγμές της ζωής τους».

Πληροφορίες

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφ. «Άλκης Αργυριάδης, Κεντρικό Κτήριο Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30, 106 79 Αθήνα τη Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου 2024, και ώρες 18.30-21.00

Δηλώσεις Συμμετοχής, στην ακόλουθη Google Form.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και live στο YouTube μέσω του συνδέσμου: Living Will Live Streaming.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά της Υγείας 2024 – Επένδυση στις πολιτικές για τα Χρόνια Νοσήματα

Σύλλογος «Κ.Ε.Φ.Ι.»: Τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο

Exit mobile version