Η Συνεδρία Υποδοχής του Ομότιμου Καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεωργίου Χρούσου, ως τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου.
Κατά την τελετή υποδοχής, ο Ακαδημαϊκός, κ. Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, παρουσίασε το έργο του γνωστού καθηγητή Γεωργίου Χρούσου, ο οποίος ακολούθως εκφώνησε ομιλία με θέμα: «Η Ενδοκρινολογική Βάση του Στρες, των Επιπτώσεών του στην Υγεία, και της Θεραπείας του».
Η Ακαδημία περιγράφει την ομιλία ως «μια διάλεξη για την κατανόηση και διαχείριση της αντίδρασης του πνεύματος και του σώματος στο στρες» και εξηγεί:
«Αντλώντας από δεκαετίες έρευνας, ο Ακαδημαϊκός-Καθηγητής Γεώργιος Χρούσος αναλύει την επιστήμη πίσω από την αντίδραση στο στρες, πώς αυτό επηρεάζει την υγεία μας, και τον ρόλο του στην γήρανση και στις χρόνιες ασθένειες, όπως το άγχος, η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές διαταραχές, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η άνοια και ο καρκίνος».
Σημειώνεται ότι η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 21ης Φεβρουαρίου 2024 είχε εκλέξει τον κ. Γεώργιο Π. Χρούσο, ως τακτικό μέλος της στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο: «Ιατρικές επιστήμες: Μεταβολικά και Ενδοκρινολογικά νοσήματα», στην Α’ Τάξη των Θετικών Επιστημών.
Για το επιστημονικό του έργο έχει λάβει σημαντικά εθνικά και διεθνή βραβεία και πολλές προσκλήσεις ως ομιλητής σε Ευρωπαϊκά και διεθνή συνέδρια, ενώ έχει επανειλημμένως τιμηθεί από επιφανείς Ελληνικούς, Ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς. Έχει διατελέσει κριτής, μέλος συντακτικής επιτροπής και διευθυντής σύνταξης πολλών σημαντικών περιοδικών και βιβλίων στον τομέα της Ενδοκρινολογίας. Υπήρξε Πρόεδρος τριών διεθνών εταιριών, επίτιμος Διδάκτωρ τριών πανεπιστημίων και επίτιμος Καθηγητής τεσσάρων πανεπιστημίων. Τιμήθηκε με δύο διεθνείς έδρες, John Kluge και UNESCO (Εφηβικής Υγείας και Ιατρικής). Είναι εκλεγμένο μέλος της Academia Europaea και της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των Η.Π.Α. Η συνολική επιστημονική συνεισφορά του είναι εκτενής, πρωτοποριακή, πρωτότυπη και άνοιξε νέους ορίζοντες στην Ιατρική Επιστήμη του Μεταβολισμού και της Ενδοκρινολογίας.
Διαβάστε επίσης
Τι είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα