Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Η «ομορφιά του τραύματος»: Όταν ο καρκίνος του μαστού μετατρέπεται σε τέχνη

ekthesi gia karkino mastou

Με το τρίπτυχο «ενημερώσου, εξετάσου, ζήσε», το Τμήμα Μαστού και ο Σύλλογος φίλων του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου «Η Αντηρίδα» συνδιοργάνωσαν δράσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο, εξειδικευμένο προσωπικό ενημέρωσε για τους τρόπους πρόληψης και την αξία της αυτοεξέτασης, ενώ έδωσαν συμβουλές με έμφαση στον τακτικό ιατρικό έλεγχο. Παράλληλα, εργαζόμενες και ασθενείς μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους, τονίζοντας τη δύναμη της αισιοδοξίας και της ελπίδας στην διαδρομή αντιμετώπισης της νόσου.

Έκθεση της Αγγελικής Λαμπρακάκη: «Η ομορφιά του τραύματος»

Στο μεταξύ, συνδυάζοντας ένα προσωπικό της βίωμα – τη νόσηση της μητέρας της από καρκίνο του μαστού και την απόφαση της ίδιας να υποβληθεί προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή- με την καλλιτεχνική της ευαισθησία, η Αγγελική Λαμπρακάκη με αξιοζήλευτη δύναμη ψυχής δημιούργησε μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας και επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει για τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου.

Η έκθεση «Η ομορφιά του τραύματος» φιλοξενείται στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου του Νοσοκομείου, όπου βρέθηκε σήμερα η 25χρονη Αγγελική, στέλνοντας με το δικό της μήνυμα. Έχοντας βιώσει ως έφηβη τις προσπάθειες της μητέρας της να καταπολεμήσει και τελικά να νικήσει τον καρκίνο του μαστού, θέλει, όπως λέει, «να παρακινήσει τον κόσμο, να μην κρύβεται, να μοιράζεται, να συζητάει για τον καρκίνο του μαστού και να κάνει προληπτικές εξετάσεις».

Όπως αφηγείται η ίδια, «όλα ξεκίνησαν όταν ήταν 16 και η μητέρα μου νόσησε για δεύτερη φορά από καρκίνο του μαστού. “Νόσησα” και εγώ με τον δικό μου τρόπο, βιώνοντας ως παράπλευρη απώλεια τις συνέπειες σε πρακτικό και ψυχολογικό επίπεδο. Κάνοντας τεστ κληρονομικότητας, διαπίστωσα ότι είχα πιθανότητα νόσησης από καρκίνο σε ποσοστό 82%. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να υποβληθώ σε διπλή μαστεκτομή προληπτικά».

Μήνυμα ελπίδας 

Η ιδέα και μόνο πως θα βίωνε καταστάσεις όπως αυτές που συνέβησαν στη μητέρα της την ώθησαν να απαλλάξει τον εαυτό της από την «απειλή» του καρκίνου. Η φωτογραφία, με την οποία ασχολούνταν ως φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών της έδωσε διέξοδο. Την επιστράτευσε για να εκφράσει τα συναισθήματά της, λειτουργώντας θεραπευτικά. «Με τον φωτογραφικό φακό απεικονίζω το μεταμορφωμένο σώμα της μητέρας μου που νόσησε από
καρκίνο και το δικό μου, εμπλουτίζοντας την εικόνα με κέντημα σε έντονα, φωτεινά χρώματα.

Καταγράφω τα σημάδια της ασθένειας πάνω στο σώμα. Προσπαθώ να παρουσιάσω το τραύμα σαν μια εικόνα με χαρακτηριστικά το θάρρος, την ελπίδα και την ομορφιά του διαφορετικού», τονίζει η Αγγελική. «Θέλω να παρακινήσω τον κόσμο να μιλάει για τον καρκίνο, να μην το κρύβει και να κάνει προληπτικές εξετάσεις», καταλήγει.

Photo Shutterstock

Διαβάστε επίσης 

Αντισυλληπτικά: Ποια συνδέονται με αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού

Ιουλία Τσέτη: Παγκόσμια διάκριση ως “Γυναίκα της Χρονιάς 2024”

Exit mobile version