Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το άστοχο σχόλιο του Μπάμπη, ο αποτελεσματικός Άρης και ο υπομονετικός Ολύμπιος

Τα ραντεβού του Απόστολου, o Μιχάλης στο Περιστύλιο και η «παύση» του Γιάννη

Έντονη η δυσαρέσκεια των δημοσιογράφων υγείας για το σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου περί αμορφωσιάς. Θετικά τα πρώτα σχόλια για τη λειτουργεία της ΕΚΑΠΥ. Πλησιάζει η αποζημίωση του πρώτου φαρμάκου για την παχυσαρκία.

Οι «αμόρφωτοι» του Μπάμπη

Εντελώς άκυρο, άδικο και κακεντρεχές ήταν το σχόλιο του Μπάμπη Παπαδημητρίου, γνωστού δημοσιογράφου και πρώην βουλευτή της ΝΔ, για αμόρφωτους δημοσιογράφους, οι οποίοι κάλυπταν το ρεπορτάζ της πανδημίας κορωνοϊου. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του γνωστού επιδημιολόγου, αναπληρωτή καθηγητή Γκίκα Μαγιορκίνη «Χρονικό Ιών», ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε για τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις ενημερώσεις για την πορεία της πανδημίας:

«Μετά από τις ατελείωτες ώρες των ερωτήσεων, που δεχόσασταν – δεν το λέω με κακή έννοια γιατί πλέον πρέπει να προσέχω τι λέω, διότι τα μισά από όσα λέω μπορεί να παρεξηγηθούν – γενικώς σε τέτοια ζητήματα από αμόρφωτους δημοσιογράφους, αλλά πολύ καλά μορφωμένους στο ποιες είναι οι αγωνίες των ανθρώπων τη στιγμή, που τους έρχεται κατακέφαλα το πρόβλημα».

Μπορεί οι δημοσιογράφοι υγείας να μην είναι επιστήμονες υγείας, αλλά η πλειοψηφία τουλάχιστον προσπάθησε να κάνει σωστά τη δουλειά της, μεταφέροντας τις αγωνίες της κοινωνίας και παλεύοντας να απλοποιήσει τους δύσκολους επιστημονικούς όρους των επιδημιολόγων. Αυτό το τόνισε και ο επιδημιολόγος κ. Μαγιορκίνης.

Είναι σκληρό να μιλάει έτσι ένας δημοσιογράφος άσχετος με το υγειονομικό ρεπορτάζ για τους συναδέλφους του και τελικά μόνο προσεκτικός δεν ήταν…

Η μαρτυριάρα Αναστασία

Βέβαια το καλύτερο στη βραδιά της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Μαγιορκίνη το αποκάλυψε η εντατικολόγος καθηγήτρια κ. Αναστασία Κοτανίδου. Η κα Κοτανίδου ήταν (και μάλλον εξακολουθεί να είναι, αφού δεν έχει καταργηθεί η επιτροπή) μαζί με τον Γκίκα Μαγιορκίνη μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε, υπήρξε στιγμή όπου σε κάποια ψηφοφορία των μελών της επιτροπής, κάλεσε τον κ. Μαγιορκίνη, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση, να ψηφίσει για κάποιο θέμα. Μάλιστα του «επέβαλλε» να ψηφίσει «Ναι». Όμως ο επιδημιολόγος δεν γνώριζε ποιο ήταν το θέμα και τότε η κα Κοτανίδου του είπε το φοβερό: Πες Ναι και θα σου εξηγήσω μετά…

Τα σχόλια δικά σας σχετικά με τον τρόπο, που αποφάσιζε η επιτροπή. Αν και δεν είναι πλέον μυστικό ότι μόνο ήρεμες δεν ήταν οι συνεδριάσεις…

Καλά τα πάει ο Άρης Αποστόλου

Ξεκίνησε τη νέα της «δουλειά» η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας, γνωστή και ως ΕΚΑΠΥ, η οποία αφορά στην κεντρική προμήθεια των νοσοκομείων με φάρμακα.

Η ΕΚΑΠΥ, λοιπόν, συγκέντρωσε τα κονδύλια που διαθέτουν τα νοσοκομεία για φάρμακα και αναλαμβάνει να τα προμηθεύει με τις απαιτούμενες θεραπείες συνολικά, καταργώντας το καθεστώς των μεμονωμένων παραγγελιών ανά νοσοκομείο. Οι παραγγελίες αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος των απαραίτητων φαρμακευτικών σκευασμάτων και δη εκείνα για τα οποία υπάρχουν συμφωνίες με τις φαρμακευτικές. Δηλαδή είτε έχει γίνει διαγωνισμός (κυρίως γενόσημα), είτε είναι πρωτότυπα με πατέντα, για τα οποία έχει γίνει διαπραγμάτευση για την τιμή αποζημίωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα «ρολάρει» καλά και φαίνεται να είναι αποδοτικό. Φαίνεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΑΠΥ κ. Άρης Αποστόλου τρέχει τη διαδικασία πολύ καλά και μάλιστα εντοπίζει και παλιότερες αστοχίες, δίνοντας την αίσθηση ότι για το 2023 θα έχουμε σημαντικές εξοικονομήσεις και ένα πρώτο αρκετά ικανοποιητικό νοικοκύρεμα στις νοσοκομειακές δαπάνες.

Βέβαια μένει να γίνουν πολλά ακόμη, ενώ τις φαρμακευτικές με τα πρωτότυπα φάρμακα απασχολεί έντονα το θέμα του clawback, το οποίο βγαίνει υπερβολικά υψηλό, λόγω της απαλλαγής από αυτό των φθηνότερων φαρμάκων.

Υπομονή Ολύμπιου για την υπογραφή του Μιχάλη

Το λέγαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ότι σε αναμονή βρίσκονται οι φαρμακευτικές, για την επικείμενη αναθεώρηση της Θετικής Λίστας, ώστε τα νέα φάρμακα, που έχουν τυπικά εισαχθεί σ’ αυτή μέσα στο 2023, να μπορέσουν να «κουμπώσουν» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ώστε να αποζημιώνονται. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από το πότε θα βγει η απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Μεταξύ αυτών βρίσκεται και φάρμακο με δραστική ουσία τη λιραγλουτίδη, που θα είναι και το πρώτο κατά της παχυσαρκίας. Γι’ αυτό υπομονή έχει δείξει εδώ και μήνες ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου, καθώς είναι φάρμακο της Novo Nordisk.

Να πούμε ότι το σκεύασμα δεν θα γράφεται σε όποιον θέλει απλά να αδυνατίσει, αλλά σε ασθενείς με σοβαρά καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα, που είναι ταυτόχρονα και υπέρβαροι, με βάση τον υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Το διευκρινίζουμε, για να μην μπαίνουν ιδέες σε μερικούς και έχουμε επανάληψη του φαινομένου με το γνωστό πλέον αντιδιαβητικό φάρμακο.

Εβδομαδιαία δήλωση αποθεμάτων

Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει όλοι χαμπάρι (σίγουρα το ξέρουν καλά οι φαρμακαποθηκάριοι), αλλά μετά την παύση του προέδρου του ΕΟΦ, ο Οργανισμός – λογικά κατόπιν εντολής Χρυσοχοΐδη – επέβαλε την εβδομαδιαία δήλωση των αποθεμάτων σε φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες.

Η πρώτη κίνηση στη μάχη κατά των ελλείψεων…

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Σχέδιο δράσης για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα νοσοκομεία – Επικεφαλής η Λίλιαν Βιλδιρίδη

Ο ατομικός ιατρικός φάκελος εργαζομένου και τα καθήκοντα των γιατρών εργασίας

Exit mobile version