Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Το πειραχτήρι Λύτρας, η επανεμφάνιση Τσιόδρα και  τα χαμένα χάπια

Το πειραχτήρι Λύτρας, η επανεμφάνιση Τσιόδρα και  τα χαμένα χάπια

Ο επίκουρος καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας έμμεσα καυτηριάζει τις αναφορές του ΕΟΔΥ για τους θανάτους, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επανέρχεται μέσω του συνεδρίου των λοιμωξιολόγων.

Η καυστική ανάρτηση που έκανε ο καθηγητής Λύτρας

Τις αναφορές σχετικά με τον τρόπο καταγραφής των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σχολίασε με τον τρόπο του ο επίκουρος καθηγητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Λύτρας. Τον κ. Λύτρα τον  θυμόμαστε όλοι από τη δημοσίευση της μελέτης που είχε εκπονήσει με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σχετικά με τους θανάτους εκτός ΜΕΘ.

Στην προχθεσινή, λοιπόν, συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης ανέφερε ότι για την αντικειμενική καταγραφή των θανάτων από COVID-19 θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το δείκτη της «Υπερβάλλουσας Θνησιμότητας».

Μάλιστα επικαλέστηκε μελέτη από το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Lancet, η οποία δείχνει ότι για την περίοδο ’20 με ’21 η «Υπερβάλλουσα Θνησιμότητα» για την Ελλάδα ήταν 127,1 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμό και με βάση αυτό η χώρα μας δεν είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους.

Ο κ. Λύτρας σχεδόν άμεσα σχολίασε στο Twitter: “Μικρή σημείωση: η μελέτη του Lancet περί υπερβάλλουσας θνησιμότητας σε όλες τις χώρες του κόσμου φτάνει μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021”.

Όμως κανείς δεν είπε το αντίθετο. Ίσως ο επίκουρος καθηγητής να ήθελε να πει ότι το 2022 τα πράγματα είναι χειρότερα για τη χώρα. Όμως δεν παρέθεσε κάτι άλλο.

Επίσης ανέφερε σε άλλη ανάρτηση ότι κάποιοι τον λένε Συριζαίο και άλλοι Νεοδημοκράτη. Αντικειμενικά πάντως Νεοδημοκράτη δύσκολα τον λες…

Η εμφάνιση Αγαπηδάκη

Μιας και αναφερθήκαμε στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την παρουσία της νέας Γενικής Γραμματέως Δημόσιας Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη. Μια πρώτη δημόσια εμφάνιση που άφησε θετικές εντυπώσεις.

Όχι, δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με σενάρια. Μόνο να αναφέρουμε ότι σε αυτή τη στήλη είχαμε πει εδώ και καιρό, ότι θα έπρεπε ήδη να έχει εμφανιστεί…

Επανεμφάνιση Τσιόδρα

Πριν από μερικά 24ωρα οι υγειονομικοί συντάκτες έλαβαν μια πρόσκληση για συνέντευξη τύπου από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, η οποία αφορούσε στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων που γίνεται αρχές Μαΐου.

Την πρόσκληση υπέγραφε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρείας.

Έχουμε να δούμε τον κ. Τσιόδρα σε συνέντευξη τύπου εδώ και πάρα πολύ καιρό, ήτοι από τον Σεπτέμβριο του 2021, αν και εμφανίζεται συχνά σε ημερίδες.

Πιστεύουμε ότι θα είναι παρών κι έτσι θα τον ακούσουμε να απαντά και σε ερωτήσεις για την πανδημία. Γιατί όχι και για άλλα θέματα.

Παπαευαγγέλου vs Σύψα;

Μια ψύχρα στις σχέσεις μεταξύ της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου και του καθηγητή Νίκου Σύψα διαπιστώσαμε, παρακολουθώντας μια επιστημονική εκδήλωση στο ΕΚΠΑ το προηγούμενο Σάββατο.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέπτυξε ένα θέμα, που αφορούσε στη διασπορά του κορωνοϊού στα παιδιά και στον ρόλο του σχολείου. Κάπου εκεί, μιλώντας για τα σχολεία, απευθύνθηκε χαλαρά στον κ. Σύψα, ο οποίος στην απάντησή του της είπε κάτι για τον Γκίκα Μαγιορκίνη. Δυστυχώς δεν ακούστηκε καλά.

Αυτό που κατανοούμε είναι ότι υπάρχουν συχνά διαφωνίες στην Επιτροπή και πιθανότατα ο κ. Σύψας, ο οποίος είναι και από τους σκληροπυρηνικούς, διαφωνούσε με τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων. Ίσως να είχε δίκιο, αν ισχύει η εκτίμηση ότι πάνω από τα μισά παιδιά κόλλησαν τον ιό.

Το θέμα είναι πως κάποια στιγμή θα μάθουμε τι συνέβαινε σε αυτή την  Επιτροπή, η οποία αποτέλεσε την «ασπίδα» της Πολιτείας στη λήψη μέτρων για την επιδημία.

Χάθηκαν τα χάπια της MSD

Σχεδόν έναν μήνα, μάθαμε, έχουν να κυκλοφορήσουν τα χάπια της MSD για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Αιτία, λένε, κάποιο πρόβλημα στον τρόπο εισαγωγής τους, που διαπιστώνει ο ΕΟΦ (όχι δεν θα πούμε τίποτα για τον κ. Φιλίππου πάλι, αν και θα έπρεπε).

Οι γιατροί προβληματίζονται για την έλλειψη αυτή, καθώς  η συγκεκριμένη θεραπεία είναι αρκετά αποτελεσματική – το πόσο θα το ανακοινώσει η κα Γκάγκα κάποια στιγμή – αλλά και επειδή η χορήγησή της μπορεί να γίνει σε όλους του ενήλικες εκτός από τις εγκύους.

Θα πείτε ότι έχουμε και το σούπερ χάπι της Pfizer. Εκείνο, όμως, έχει κάποια θέματα χορήγησης σε άτομα που παίρνουν άλλα φάρμακα. Το γεγονός ότι ξεκίνησε η συνταγογράφησή του και μετά από ελάχιστες μέρες σταμάτησε το χάπι της MSD, το αναφέρουμε ως απλή σύμπτωση…

Αναμένεται, πάντως, να βρεθεί μια λύση.

*Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης

Εμβολιασμός στην κύηση, πριν και μετά την COVID εποχή

Αντιικά χάπια: Από τα φαρμακεία των νοσοκομείων η διάθεσή τους τις ημέρες του Πάσχα

Έξυπνοι τρόποι να αποθηκεύσετε τα χειμωνιάτικα ρούχα

Exit mobile version