Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Τα εγκεφαλικά από την ΕΚΑΠΥ, η έλευση του Νέστορα και ο προβληματισμός για το μνημόνιο

clawback EKAPY egkefalika

Μοίρασε εγκεφαλικά μαζί με τα σημειώματα για το clawback η ΕΚΑΠΥ, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να αναρωτιέται γιατί αιφνιδιάστηκε η αγορά…

Μοίρασε εγκεφαλικά μαζί με τα σημειώματα η ΕΚΑΠΥ

Επίσημη πρώτη της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) στον υπολογισμό και στην κατανομή του clawback στα νοσοκομειακά φάρμακα και μαζί με τα σημειώματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023, που έστειλε στις εταιρείες με τις επιβαρύνσεις, που τους αναλογούν, προκάλεσε και εγκεφαλικά!

Οι φαρμακευτικές πλέον είναι βέβαιες πως, ό,τι και να γίνει στο φάρμακο, η κατάσταση ναι, μεν, μπορεί αν βελτιωθεί κάπως, αλλά ουσιαστική αλλαγή δεν θα υπάρξει. Θα είναι αναγκασμένες να χαρίζουν στο ΕΣΥ τουλάχιστον 7 στα 10 φάρμακα. Στο, δε, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου τουλάχιστον τα 8.

Το Παπαγεωργίου περιλαμβάνεται και στο επικείμενο νομοσχέδιο που αναμένεται για διαβούλευση μέσα στον μήνα. Όχι σε αυτό για τον προσωπικό γιατρό, αλλά στο επόμενο.

Για το δραματικό clawback και τις επιβαρύνσεις στα νοσοκομειακά φάρμακα, οι πληροφορίες λένε ότι ο Άδωνις είπε στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών, που τον επισκέφθηκαν, ότι θα προσπαθήσει να δει αν γίνεται κάτι για το 2023, αλλά δεν φάνηκε και αισιόδοξος. Τεχνικά αυτό δεν γίνεται, όμως άμα θέλει κάποιος, μπορεί.

Επίσης τους τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει την έκρηξή τους, καθώς θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι. Τώρα πού βασίζει αυτή την πεποίθηση δεν ξέρουμε, καθώς οι εταιρείες δεν γνώριζαν κάτι επίσημο για την πορεία του 2023. Αν και κάποια στιγμή ο ΣΦΕΕ είχε εκτιμήσει πως οι επιστροφές στο νοσοκομειακό φάρμακο θα έφταναν στο 80%, για όσα σκευάσματα ήταν εκτός των κλειστών προϋπολογισμών.

Τώρα το μόνο που μένει, είναι να αναγκάσει το Υπουργείο τις φαρμακευτικές να κάνουν διαπραγμάτευση και να κλείσουν τιμές με αρχή το -70% τουλάχιστον σε εκπτώσεις. Σαν να κάνει και χάρη δηλαδή. Έτσι θα “κουκουλώσει” και το clawback…

Τριγμοί και στην ιδέα για μνημόνιο

Μετά από όλα αυτά, η υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας (μνημονίου) μεταξύ φαρμακευτικών και Πολιτείας δεν μπορεί να συζητηθεί, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Το περιβάλλον για τις φαρμακευτικές είναι εντελώς αρνητικό. Το Υπουργείο Υγείας, μέσω και όσων μαθαίνει από το Υπουργείο Οικονομικών, δεν μπορεί να δεσμευθεί για το budget των επόμενων ετών. Στα επίπεδα, που βρίσκονται τώρα οι προϋπολογισμοί, δεν μπορούν να υπάρξουν αμοιβαίες δεσμεύσεις.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι, όχι μόνο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αλλά ούτε μέχρι το τέλος του χρόνου δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία. Μεταξύ μας τώρα, το Υπουργείο σίγουρα το ήξερε, αλλά πόνταρε ότι δεν πρόκειται να λάβει κάποιο κοινό κείμενο από τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών κι έτσι κέρδισε χρόνο. Στο μεταξύ έριξε και τη “βόμβα” για το clawback, που πάγωσε ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Το κακό είναι πως οι εταιρείες και δη οι πολυεθνικές τονίζουν ότι, εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις, όχι μόνο νέα φάρμακα δεν θα έρθουν, αλλά μπορεί και να φύγουν και πάρα πολλά από αυτά που, ήδη, κυκλοφορούν.

Ανέλαβε ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ

Όπως σας είχαμε ενημερώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι έρχεται μεγάλη κατραπακιά από τα ραβασάκια του clawback, έτσι σας είχαμε αναφέρει προ δύο εβδομάδων για την ακέφαλη διοίκηση του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ).

Αν και δεν ανακοινώθηκε κάπου επίσημα και ΦΕΚ δεν βρήκαμε, ο κ. Χρήστος Νέστορας είναι εδώ και 3-4 ημέρες ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού.

Ο κ. Νέστορας είναι πολιτικός μηχανικός έργων υποδομής και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής στο Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) – φορέας που έχει ως αποστολή την υλοποίηση, την εφαρμογή και τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης. Θεωρείται στέλεχος της εμπιστοσύνης του Άδωνι Γεωργιάδη.

Να του ευχηθούμε σιδεροκέφαλος και να “τρέξει” όσο μπορεί πιο γρήγορα τα τόσα θέματα, που έχει αναλάβει ο ΟΔΙΠΥ για τα νοσοκομεία.

*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.

Διαβάστε επίσης: 

Αγαπηδάκη: Τα ευρήματα στον μαστό και το μήνυμα στις γυναίκες

Exit mobile version