Ουσιαστικά ακέφαλος παραμένει ο ΟΔΙΠΥ, με το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει μεν παραιτηθεί, αλλά και να παραμένει.
Τι συμβαίνει με τον ΟΔΙΠΥ;
Τρεις και πλέον μήνες έχουν περάσει από τότε, που ανακοινώθηκε η παραίτηση του ΔΣ του ΟΔΙΠΥ και η απομάκρυνση του Βασίλη Μπαλάνη από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Όλοι αναμέναμε, λοιπόν, να υπάρχει ορισμός νέου ΔΣ και, μάλιστα, να αναλάβει στη θέση του διευθύνοντος ο κ. Χρήστος Νέστορας. Όμως τίποτα.
Το παραιτημένο ΔΣ εξακολουθεί να υφίσταται και φυσικά είναι και υποχρεωμένο να δουλεύει. Μπορεί όμως;
Το ότι το ΔΣ δεν έχει φύγει, αποδεικνύεται και από το ίδιο το site του ΟΔΙΠΥ, το οποίο καταγράφει και με φωτογραφία τα μέλη του εδώ.
Το ΔΣ, όμως, δεν μπορεί να είναι λειτουργικό. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τις αποφάσεις, τις οποίες φέρεται να λαμβάνει ο διευθύνων σύμβουλος, τις υπογράφει ο γενικός διευθυντής κ. Ελευθέριος Θηραίος.
Μάθαμε ότι ο Οργανισμός, με άτομα σε καίριες θέσεις που είναι υπό διωγμό, δεν μπορεί να λειτουργήσει κανονικά. Ειδικά σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλά και σημαντικά θέματα, τα οποία έχει αναλάβει να προχωρήσει.
Τώρα αν αναρωτιέστε γιατί τρεις μήνες τώρα δεν έχει υπάρξει αντικατάσταση, δεν μπορούμε να απαντήσουμε. Ούτε γιατί μετά τον ανασχηματισμό και παρά τα τόσα σενάρια που ακούγαμε για αλλαγές στους επικεφαλής εποπτευόμενων φορέων, οι αλλαγές αυτές εξαντλήθηκαν σε πρόσωπα του ΟΔΙΠΥ…
Μαλλιοκούβαρα φαρμακοποιοί – φαρμακαποθηκάριοι
Πραγματικά, αν μπορεί κάποιος να κατανοήσει τι έχει συμβεί στον χώρο της διακίνησης φαρμάκων τις τελευταίες μέρες, να μας πει κι εμάς. Με το που ενεπλάκη ο χώρος των φαρμακοποιών σε σκάνδαλο, πυροδοτήθηκε και πάλι η κλασική κόντρα ανάμεσα σ’ αυτούς και στους φαρμακαποθηκάριους.
Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιος έχει δίκιο. Κι έτσι όπως έχει γίνει όλος αυτός ο χαμός, δεν βγάζουμε άκρη. Αυτό, όμως, που ξέρουμε, είναι ότι, σε γενικές γραμμές, οι φαρμακοποιοί ήταν σχεδόν πάντα στο απυρόβλητο. Και πώς να μην είναι, αφού εκατομμύρια πολίτες τους επισκέπτονται σχεδόν κάθε μέρα. Άρα επηρεάζουν.
Επίσης εντύπωση μας προκάλεσε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, με την οποία ζητά από τους κατασκευαστές λογισμικών για φαρμακεία να βάζουν πια στα προγράμματά τους και ειδική παράμετρο, ώστε να εντοπίζεται κατά την εκτέλεση μη ηλεκτρονικών συνταγών αν τα σκευάσματα, που δίνονται στους πολίτες, εντάσσονται σε αυτά, για τα οποία απαγορεύονται οι εξαγωγές.
Τυχαίο ότι αυτό έγινε, αφού ανακοίνωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ότι θα κάνει ελέγχους και στα φαρμακεία για τις πωλήσεις της σεμαγλουτίδης;
Έξαλλοι οι επιχειρηματίες στα ιατροτεχνολογικά
Μεγάλες γκρίνιες προκαλεί στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων η επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης στις πωλήσεις προς τα νοσοκομεία, που με βάση πρόσφατο νόμο φτάνει το 7%. Μάθαμε ότι αυτό θα πέσει με νέα διάταξη στο 5%.
Όμως ακούγεται ότι αυτό το 5% δεν ικανοποιεί τους επιχειρηματίες. Ζήτησαν έστω να εξαιρεθούν από το rebate τα προϊόντα, τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσα από διαγωνισμούς, όμως και πάλι δεν φαίνεται να έγινε δεκτό.
Γενικά φαίνεται ότι ο Γεωργιάδης δεν θα κάνει πίσω, ώστε να πετύχει εξοικονόμηση τουλάχιστον 5% από τα ποσά, που δαπανούνται από τα νοσοκομεία για ιατροτεχνολικά προϊόντα.
Ο Άρης και το νοσοκομειακό clawback
Όλο το παραπάνω σκηνικό, που περιγράψαμε, αφορά στην ΕΚΑΠΤΥ και εκτελεστής των αποφάσεων του Υπουργείου είναι ο διευθύνων σύμβουλος κ. Άρης Αποστόλου. Όμως αυτός έχει άλλα στο κεφάλι του. Και φυσικά αυτά αφορούν στην έκδοση των σημειωμάτων για το clawback.
Οι φαρμακευτικές τα περιμένουν πώς και πώς, αφού εκτιμούν ότι οι επιστροφές, που θα προκύψουν, θα είναι δυσθεώρητες. Το δε Υπουργείο Οικονομικών τα αναμένει, προκειμένου να μειώσει τα υψηλά ληξιπρόθεσμα.
Φυσικά ο κ. Αποστόλου δεν τα καθυστερεί, επειδή έτσι θέλει. Απλά δεν έχει την απόλυτη εικόνα, όπως μάθαμε, για το τελικό ποσό στους προϋπολογισμού για τα νοσοκομειακά φάρμακα το 2023, ώστε να προσδιορίσει την υπέρβαση και το clawback.
Πάντως από το βήμα του πρόσφατου συνεδρίου για την υγεία στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, δήλωσε αποφασισμένος ότι τουλάχιστον για το πρώτο μισό του 2023 θα είναι έτοιμος το πολύ την άλλη Δευτέρα. Κι αν χρειαστούν διορθώσεις, τις κάνει στα σημειώματα για το δεύτερο μισό, που θα είναι κάπου τον Νοέμβριο.
Αλλαγή ηγεσίας
Κάπως αιφνίδια ο επικεφαλής της ονομαζόμενης πλέον Johnson & Johnson Innovative Medicine, κ. Christian Rodseth, μέσα στο καλοκαίρι αποχώρησε για άλλους προορισμούς. Αναμένεται, λοιπόν, αντικατάστασή του κάποια στιγμή σχετικά άμεσα.
Όσον αφορά στη θέση του στο Pharma Innovation Forum, αυτή την πήρε η κ. Cornelia Zanetti από την Takeda.
*Η στήλη Healthsecrets αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.