Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ένας χρόνος πανδημίας – τι βιώνουν οι φαρμακοποιοί

Healthstories-pharmacy

Μία ανασκόπηση του ενός έτους πανδημίας κάνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναλύοντας το ρόλο των φαρμακοποιών στη μάχη που δίνει η χώρα μας απέναντι στον φονικό ιό.

Αναλυτικά, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος περιγράφει:

«Σήμερα θέλουμε να επικοινωνήσουμε με την κοινωνία και να υπενθυμίσουμε πως οι φαρμακοποιοί αποτελούμε διαχρονικά τους σταθερούς συμπαραστάτες των πασχόντων 24 ώρες το εικοσιτετράωρο σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας. Είναι άλλωστε η προσφορά στον πλησίον μας και η ευγνωμοσύνη που εισπράττουμε καθημερινά η βασική κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

Η σημερινή μέρα είναι όμως και μια ευκαιρία να κάνουμε μια ανασκόπηση των δράσεων μας όλο το προηγούμενο διάστημα κατά το οποίο αυτή η πρωτόγνωρη επιδημιολογική απειλή χτύπησε και τη χώρα μας.

Είναι βέβαιο ότι το Δεκέμβρη του 2019 οπότε και διαγνώστηκε ο πρώτος ασθενής με COVID -19 στη μακρινή Γουχάν της Κίνας καμία χώρα, οργανισμός ή υγειονομικός σύλλογος δεν φαντάζονταν τη δοκιμασία που περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε σήμερα. Όλοι ελπίζαμε ότι θα σταματούσε εκεί όπως είχε συμβεί παλαιότερα το 2002 και το 2012 στις επιδημίες του SARSκαι του MERS. Όμως προς τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020, με τα στοιχεία που είχαμε τότε στη διάθεσή μας, αντιληφθήκαμε την καταιγίδα που ερχόταν και προλάβαμε να χαράξουμε ένα σαφές σχέδιο δράσης που έμελλε να προσφέρει τόσο προς τους συναδέλφους αλλά κυρίως προς την κοινωνία.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ήταν ότι τα φαρμακεία έπρεπε και πρέπει να παραμείνουν ανοικτά, αλλά αυτό σημαίνει ότι σε εμάς πλάι στους ασθενείς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας στα φαρμακεία εισέρχονται και οι περισσότεροι φορείς ή ασθενείς από τον ιό SARS–CoV– 2, διαγνωσμένοι ή μη. Οφείλαμε λοιπόν συντεταγμένα να δημιουργήσουμε τα μέτρα εκείνα που θα διασφάλιζαν τόσο την υγεία των ευπαθών συμπολιτών μας ενώ παράλληλα έπρεπε να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στα φάρμακά τους, ακόμη και των ασθενών με κορωνοϊό.

Ελλείψεις φαρμάκων

Παράλληλα με το κλείσιμο των εργοστασίων σε διάφορα μέρη του πλανήτη δημιουργήθηκαν ελλείψεις σε σημαντικότατα φάρμακα (πχ παρακεταμόλη) ενώ ταυτόχρονα υπήρχε η απειλή να παρουσιαστούν νέες ελλείψεις σε σημαντικά φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά.

Αντισηπτικά και μάσκες

Επιπρόσθετα δημιουργήθηκε μια υπέρμετρη ζήτηση σε αντισηπτικά και μάσκες που ήταν αδύνατο να καλυφθεί από τις προϋφιστάμενες γραμμές παραγωγή και προμήθειας που εξυπηρετούσαν μέχρι τότε την αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν ο φόβος των πολιτών για αυτή την απειλή καθώς και η μειωμένη κατανόηση του προβλήματος στο πραγματικό του μέγεθος και των υγειονομικών μέτρων που έπρεπε να τηρηθούν.

Στα παραπάνω προβλήματα απαντήσαμε άμεσα και έγκαιρα με ανάλογες δράσεις:

Exit mobile version