Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Ταμείο Καινοτομίας: Πιο κοντά από ποτέ στην ίδρυσή του – Τι είπε ο Ά. Γεωργιάδης

Tameio Kainotomias pio konta apo pote stin idrisi tou

Εντός του 2025 αναμένεται να ιδρυθεί το Ταμείο Καινοτομίας (αλλιώς Σχήμα Μεταβατικής Αποζημίωσης).

Σύμφωνα με όσα είπε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του Patient Think Tank του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), η σημαντική πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί μέσα στο τρέχον έτος.

“Με τον καθηγητή Κυριάκο Σουλιώτη έχουμε μια σημαντική συνεργασία, για να ιδρύσουμε φέτος το Κανάλι της Μεταβατικής Αποζημίωσης, που θα μας επιτρέψει να έχουμε ταχύτερη πρόσβαση σε νέες θεραπείες στην Ελλάδα. Και πρέπει να πω ότι και οι συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών είναι σε καλό δρόμο, το βλέπει θετικά. Εντός του 2025 θα υλοποιηθεί”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Ταμείο Καινοτομίας: Ίδρυση μέσα στο 2025

Το Ταμείο Καινοτομίας αποτελεί πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας. Θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε θεραπείες προηγμένης τεχνολογίας, μειώνοντας τη χρονική καθυστέρηση που παρατηρείται μεταξύ της έγκρισης ενός φαρμάκου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και της πλήρους ένταξής του στο σύστημα αποζημίωσης.

Αυτό θα διευκολύνει την πρόσβαση των ασθενών σε υψηλής αξίας θεραπείες, κάτι που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η έγκαιρη πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες μπορεί να σώσει ζωές.

Το θέμα συζητήθηκε και σε σύντομη συνομιλία, που είχε ο Υπουργός με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ, Ολύμπιο Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου, μάλιστα, ζήτησε άμεση συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη για το θέμα, αίτημα που έγινε δεκτό. Ο, δε, Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ ότι θα βρεθούν τα χρήματα, για να προχωρήσει η ίδρυση του Ταμείου.

“Νομίζω ότι πάνε καλά τα πράγματα”, φέρεται να είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Ποιες θεραπείες θα περιλαμβάνει

Οι καινοτόμες θεραπείες, που θα είναι στη δικαιοδοσία του υπό ίδρυση Ταμείου, θα αφορούν σε σπάνιες και “δύσκολες” παθήσεις. Για παράδειγμα θα είναι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, που κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ.

Στόχος είναι και οι ασθενείς να έχουν ταχεία πρόσβαση σε αυτά τα φάρμακα και να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Για να εγκριθούν, θα αξιολογούνται βάσει του κλινικού τους οφέλους, της συγκριτικής αποτελεσματικότητάς τους έναντι άλλων θεραπειών που χρησιμοποιούνται ήδη και της οικονομικής τους αποδοτικότητας.

Η χρηματοδότηση του Ταμείου θα προέρχεται από ένα μείγμα δημόσιων πόρων και πιθανής συμβολής της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές, όπως η πληρωμή βάσει αποτελεσμάτων, κάτι που ισχύει σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Exit mobile version