Healthstories.gr – υγεία, διατροφή, ομορφιά, φυσική κατάσταση, κορονοϊός, ειδήσεις, αρθραγραφία, συμβουλές, νέα,

Οστεοαρθρίτιδα: Υπάρχει πρόληψη; Οι ειδικοί απαντούν

Οστεοαρθρίτιδα Υπάρχει πρόληψη; Οι ειδικοί απαντούν .jpg

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια αργά εξελισσόμενη, μη φλεγμονώδης διαταραχή του μυοσκελετικού συστήματος.

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη ρευματική πάθηση, που συναντάμε στον γενικό πληθυσμό, αλλά και στο Ρευματολογικό Ιατρείο, καθώς και από τις συχνότερες γενικά παθήσεις που ταλαιπωρούν τον άνθρωπο. Ηλικιακά αφορά συνήθως άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών, με τις γυναίκες να προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.

Τι προκαλεί την οστεοαρθρίτιδα;

Η φθορά του αρθρικού χόνδρου αποτελεί την αιτία για την έναρξη της βλάβης της άρθρωσης και τη δημιουργία στη συνέχεια οστικών προεξοχών (οστεόφυτα) στις αρθρώσεις, που ο κόσμος γνωρίζει ως «άλατα» και τα οποία βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση με την κατανάλωση αλατιού στο φαγητό. Η οστεοαρθρίτιδα διακρίνεται σε Πρωτοπαθή/Ιδιοπαθή όταν δεν διαπιστώνεται αιτία και Δευτεροπαθή όταν εμφανίζεται στο έδαφος υποκείμενου νοσήματος ή μετά από κάποια κάκωση της άρθρωσης.

Ποιες αρθρώσεις προσβάλλει;

Η οστεοαρθρίτιδα συναντάται:

Ποια συμπτώματα θα μας οδηγήσουν στον ειδικό;

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Κήτα, Ρευματολόγο, Διευθυντή Τμήματος Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ, τα συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στον γιατρό είναι :

Ποιοι είναι οι κυριότεροι αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας;

Σύμφωνα με την Αγγελική Κοτσαλίδου, Ρευματολόγο Επιμελήτρια, Τμήμα Ρευματολογίας ΥΓΕΙΑ, οι κύριοι αιτιολογικοί παράγοντες της πάθησεις είναι:

Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας;

Η διάγνωση γίνεται από ειδικό Ιατρό Ρευματολόγο ή Ορθοπεδικό, αφού εξεταστεί λεπτομερώς ο ασθενής, ληφθεί πλήρες ιστορικό και διενεργηθεί ακτινολογικός έλεγχος της άρθρωσης ή των αρθρώσεων που πάσχουν. Αιματολογικές εξετάσεις δεν βοηθούν στη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες που να τη συνοδεύουν.

Ποια είναι η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας;

Η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας δεν είναι ειδική. Η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά είτε χειρουργικά.

Η Συντηρητική αντιμετώπιση αφορά:

Η Χειρουργική αντιμετώπιση αφορά προχωρημένες καταστάσεις. Συνιστάται ολική αντικατάσταση της άρθρωσης, όταν αυτή έχει υποστεί μεγάλη παραμόρφωση ή αγκύλωση, που προκαλεί έντονο νυκτερινό πόνο και επηρεάζει την κινητικότητα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Υπάρχει πρόληψη για την οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προληφθεί σε κάποιο βαθμό, τροποποιώντας μερικούς από τους αιτιολογικούς παράγοντες που προαναφέρθηκαν (μείωση σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος) και υιοθετώντας κάποιους άλλους τρόπους ζωής στην καθημερινότητά μας (φυσικοθεραπεία, κολύμβηση, ενδυνάμωση μυϊκού συστήματος κ.λπ.).

Διαβάστε επίσης 

Φοιτητές Ιατρικής προσφέρουν εθελοντική υποστήριξη σε τουριστικές περιοχές

Κλιμακώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα – Πότε πέφτει η θερμοκρασία

 

 

Exit mobile version