Τα μυστικά μακροζωίας του Δούκα του Εδιμβούργου

Ο Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, έφυγε σε ηλικία 99 ετών.

Ήταν το μακροβιότερο μέλος της βασιλικής οικογένειας και έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, με καλή υγεία. Είδε 14 διαφορετικούς πρωθυπουργούς να αναλαμβάνουν την εξουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, απέκτησε 4 παιδιά, 8 εγγόνια και 10 δισέγγονα, ενώ ταυτόχρονα επόπτευε 800 διαφορετικούς φορείς!

Ο Independent παραθέτει μερικά από τα μυστικά της μακροβιότητας του πρίγκιπα Φίλιππου.

Σωματικά δραστήριος ως το τέλος 

Όταν το επέτρεπαν τα βασιλικά του καθήκοντα, αθλείτο. Αγαπούσε την ιστιοπλοΐα και το πόλο, αλλά η καθημερινή γυμναστική του δεν είχε τίποτα… βασιλικό. Ήταν 5 βασικές «ταπεινές» ασκήσεις τις οποίες επαναλάμβανε καθημερινά για τουλάχιστον 11 λεπτά: διατάσεις, «καθίσματα», κάμψεις, εκτάσεις και επιτόπιο τρέξιμο.

Μια ζωή το ίδιο μέγεθος ρούχων 

Ο Δούκας του Εδιμβούργου φορούσε μια ζωή το ίδιο νούμερο παντελονιού. Λένε μάλιστα, πως μέχρι τα 99 του χωρούσε στη στολή του ναυτικού, που φορούσε την ημέρα που παντρεύτηκε την Ελισάβετ, το 1947!

Αλκοόλ με μέτρο

Λέγεται πως ο Φίλιππος δεν παράκανε ποτέ με το ποτό και όταν έπινε, προτιμούσε λίγη μπίρα.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες

Το ακριβές διαιτολόγιο του Φιλίππου ήταν πάντα μυστικό. Ωστόσο, οι σεφ του παλατιού άφηναν να εννοηθεί ότι ακολουθούσε διατροφή φτωχή σε υδατάνθρακες, παρόμοια με τη δίαιτα Atkins.

Αυτό σημαίνει ότι προτιμούσε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ απέφευγε τα γλυκά και τα λιπαρά.

«Άκαπνος» επί δεκαετίες

Ο Φίλιππος είχε κόψει το κάπνισμα από το 1947, λίγο πριν από το γάμο του με τη Βασίλισσα.

Η επιστήμη έχει υπολογίσει ότι το κάπνισμα μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης έως και 8 χρόνια. Εκτιμάται ότι κάθε τσιγάρο κόβει 11 λεπτά από τη ζωή μας.

Μυαλό σε εγρήγορση 

Ο Φίλιππος αποσύρθηκε από τα δημόσια καθήκοντά του στα 96 του χρόνια. Μέχρι τότε, ήταν ένα από τα πιο πολυάσχολα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Μόνο οι λόγοι που είχε εκφωνήσει ήταν πάνω από 5.400. Ο Φίλιππος ήταν γνωστός για το πνεύμα και το χιούμορ του. Αυτό σημαίνει πως είχε υιοθετήσει μια αισιόδοξη στάση για τη ζωή.

Independent

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.