Γιατί είναι ενοχλημένος ο Υπ. Υγείας – Θα ανακοινώσει μέτρα, που «καίνε» τη Φαρμακοβιομηχανία

-

Εκπλήξεις, που θα δυσαρεστήσουν τη Φαρμακοβιομηχανία, φέρεται να ετοιμάζει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται μέτρα, που «καίνε». Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν στην κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη 10 Μαρτίου και ήδη ο φαρμακευτικός κλάδος είναι… στα καρφιά.

Ο Θ. Πλεύρης δεν φαίνεται καθόλου ευχαριστημένος από την πορεία κατανάλωσης σε ακριβά φάρμακα τον Ιανουάριο του 2022 στη χώρα μας.

Στον αντίποδα επιστολές, που εκφράζουν προβληματισμό, σχετικά με Κοινή Υπουργική Απόφαση, που αφορά σε θέματα συμψηφισμού του clawback με επενδυτικές δράσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και έντονο παρασκήνιο φανερώνουν πως ούτε οι εκπρόσωποι από τον χώρο του φαρμάκου πετάνε ακριβώς από τη χαρά τους.

Τι θα ανακοινώσει ο Θ. Πλεύρης για τη Φαρμακοβιομηχανία

Ο Υπουργός Υγείας φαίνεται να εκτιμά πως οι φαρμακευτικές εταιρείες προβαίνουν σε σκόπιμες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση, προκειμένου και να καταφέρουν να επικοινωνήσουν τα αιτήματά τους κεντρικά και να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός.

Ειδικότερα ο κ. Πλεύρης φέρεται να είπε σε στενούς του συνεργάτες ότι η Φαρμακοβιομηχανία δεν ανταποκρίνεται στις διαπραγματεύσεις, που ο ίδιος έχει εξαγγείλει.

Να σημειωθεί ότι σε συνάντηση εκπροσώπων θεσμικών φορέων από τον χώρο του Φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και Pif) με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πριν από λίγες εβδομάδες, υψώθηκαν οι πρώτες φωνές και εκφράστηκαν αντιρρήσεις από την πλευρά των φαρμακευτικών εταιρειών στη σκέψη και μόνο των αλλαγών, οι οποίες κυοφορούνται.

Τα μέτρα, που ως τώρα έχουν «κλειδώσει», και τα οποία αναμένεται να ανακοινώσει ο Υπουργός, είναι:

  • Άμεση επανατιμολόγηση μέσα στο καλοκαίρι αντί για το Νοέμβριο.
  • Μεταφορά των χωρών αναφοράς για την τιμολόγηση από την ζώνη της ευρωζώνης στις χώρες τις ΕΕ.
  • Κατάργηση του κόφτη του 7%, το όριο μείωσης τιμής.
  • Μεταφορά μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και λοιπών βιταμινών από την θετική στην αρνητική λίστα, με αναδρομική ισχύ από 01.01.22.

Ενοχλημένος ο Θ. Πλεύρης

Κάθε χρόνο η εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΣΦΕΕ αναμένεται με ζωηρό ενδιαφέρον, καθώς στα πηγαδάκια «βγαίνουν» ειδήσεις. Οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας στις – ως επί το πλείστον – τυπικές ομιλίες τους αναφέρονται στα θέματα, που απασχολούν τη Φαρμακοβιομηχανία.

Αυτή τη φορά ο Θ. Πλεύρης δεν θα κάνει μια τυπική ομιλία και δεν φαίνεται να τον απασχολεί ότι θα γίνει δυσάρεστος και, μάλιστα, στην «έδρα» των φαρμακευτικών εταιρειών. Είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχάνων στις διαπραγματεύσεις και θέλει να στείλει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει ανοχή. Έτσι θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, θέτοντας τη Φαρμακοβιομηχανία προ των ευθυνών της, μιας και τη θεωρεί υπεύθυνη για την μεγάλη κατανάλωση ακριβών φαρμάκων στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Υπουργός Υγείας αναφέρει σε όλους τους συνεργάτες τους ότι οι στόχοι, που έχουν τεθεί για το 2022, θα επιτευχθούν, με όποιο κόστος.

«Ένα είναι σίγουρο. Ότι δεν πρόκειται να πω στον πρωθυπουργό ότι αποτύχαμε και ότι χρειαζόμαστε χρήματα για τη στήριξη του προϋπολογισμού. Ο κλειστός προϋπολογισμός θα τηρηθεί απαρέγκλιτα και καλό θα είναι για τη φαρμακοβιομηχανία να συνεργαστεί στη μείωση της δαπάνης. Διαφορετικά θα την επωμιστεί με δραστική μείωση τιμής στα φάρμακά της. Όσοι φαντάζονται επιπλέον ενίσχυση, να το ξεχάσουν. Η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε κατανάλωση από όλες τις χώρες της ΕΕ σε ακριβά φάρμακα και αυτό θα σταματήσει», διαμηνύει σε σκληρό τόνο ο κ. Πλεύρης.

Διαβάστε επίσης

Πλεύρης: Ενίσχυση των οικογενειών υγειονομικών που έχασαν τη ζωή τους από COVID εν ώρα καθήκοντος

10 υπερτροφές και ροφήματα που θα σας απαλλάξουν από την κυτταρίτιδα

7 σημάδια που δείχνουν ότι το σώμα σας καίει λίπος

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.