Τελικά πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών χρειαζόμαστε την ημέρα

Μελέτες που έχουν συμπεριλάβει δεδομένα για σχεδόν 2 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου 5 μερίδων λαχανικών και φρούτων την ημέρα, είναι ο κατάλληλος συνδυασμός για καλύτερη υγεία, χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και μακροζωία, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο εμβληματικό περιοδικό Circulation της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας.

- Advertisement -

Οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για πολλές χρόνιες καταστάσεις υγείας που είναι οι κύριες αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Ωστόσο, μόνο ένας στους 10 ενήλικες τρώει αρκετά φρούτα ή λαχανικά.

“Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει 4 έως 5 μερίδες από φρούτα και λαχανικά καθημερινά, αλλά οι καταναλωτές πιθανότατα λαμβάνουν ασαφή μηνύματα σχετικά με το τι καθορίζει τη βέλτιστη ημερήσια πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, όπως η συνιστώμενη ποσότητα και ποια τρόφιμα πρέπει να συμπεριλάβουν και ποια να αποφύγουν” δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Dong D. Wang, MD, Sc.D., επιδημιολόγος, διατροφολόγος και μέλος της ιατρικής σχολής του Harvard Medical School και του Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.

Ο Wang και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από τη Μελέτη Υγείας των Νοσηλευτών και τη Μελέτη Παρακολούθησης Επαγγελματιών Υγείας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 100.000 ενηλίκων που παρακολουθήθηκαν έως και 30 χρόνια. με λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες που συλλέγονταν επανειλημμένα κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια. Για αυτήν την ανάλυση, οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και το ποσοστό θνησιμότητα από 26 μελέτες με 1,9 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 29 χώρες και περιοχές στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

- Advertisement -

Η ανάλυση όλων των μελετών, με τουλάχιστον 2 εκατομμύρια συμμετέχοντες, αποκάλυψε:

  • Η πρόσληψη περίπου 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η κατανάλωση περισσότερων από 5 μερίδων δεν συσχετίστηκε με πρόσθετο όφελος.
  • Η κατανάλωση περίπου 2 μερίδων φρούτων ημερησίως και 3 μερίδων λαχανικών ημερησίως σχετίζεται με τη μεγαλύτερη μακροζωία.
  • Εκείνοι που κατανάλωναν 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα – σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν 2 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα – είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 12% χαμηλότερο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, 10% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πάντως, δεν προσφέρουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά τα ίδια οφέλη. Για παράδειγμα: Τα αμυλούχα λαχανικά, όπως τα μπιζέλια και το καλαμπόκι, οι χυμοί φρούτων και οι πατάτες δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες ή συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες.

Από την άλλη πλευρά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο, καθώς και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, μούρα και καρότα, έδειξαν σημαντικά οφέλη.

“Η ανάλυσή μας στις δύο ομάδες των ανδρών και γυναικών των ΗΠΑ απέδωσε αποτελέσματα παρόμοια με αυτά των 26 ομάδων σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υποστηρίζει τη βιολογική λογική των ευρημάτων μας και υποδηλώνει ότι αυτά τα ευρήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ευρύτερους πληθυσμούς”, δήλωσε ο Wang.

Πηγή: sciencedaily.com

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.